Помер Богдан Гаврилишин, визначний український економіст і благодійник

 

24 жовтня о 5-й ранку у 90-річному віці пішов з життя Богдан Гаврилишин – видатний українсько-канадсько-швейцарський економіст, професор, благодійник та громадський діяч, почесний консул України в Женеві, іноземний член Національної академії наук України.
Про це в соцмережі повідомив Фонд Богдана Гаврилишина.

Останні хвилини свого життя Богдан Дмитрович провів у родинному колі у своїй квартирі в Києві.

За три дні до смерті Гаврилишина президент Петро Порошенко своїм указом нагородив його орденом Свободи – “за визначний особистий внесок у піднесення міжнародного авторитету Української держави, багаторічну плідну наукову та благодійницьку діяльність” та у зв’язку з 90-річним ювілеєм.

Богдан Дмитрович Гаврилишин народився 19 жовтня 1926 року у с. Коропець Тернопільської області. Отримав диплом магістра за спеціальністю Інженер-механік в Університеті Торонто, MBA в МІМ-Женева, доктора економіки та суспільних наук у Женевському Університеті. Впродовж 18 років очолював Міжнародний інститут менеджменту в Женеві. Член Римського клубу, член Світової академії мистецтва та науки, член Міжнародної академії менеджменту, почесний доктор у семи університетах Канади та України, консультант держав та міжнародних компаній, модератор і голова численних міжнародних наукових конференцій та семінарів у 89 країнах світу.
Створив Міжнародний центр перспективних досліджень, Міжнародний інститут менеджменту в Індії, після – в Україні. Став співзасновником Європейського форуму з менеджменту у Давосі (тепер Світовий економічний форум). Був консультантом компаній «General Electric», «IBM», «Unilever», «Phillips», радником кількох країн.

Був радником першого президента України, чотирьох голів Верховної Ради та трьох прем’єр-міністрів; головою консультативно-дорадчої ради при президії Верховної Ради України.
Ініціював створення деяких молодіжних організацій в Україні, був активним членом Всеукраїнської скаутської організації «Пласт». Дійсний член Римського клубу.

Очолював фонд Богдана Гаврилишина в Києві і фундацію «Відродження» в Женеві.
Заснований 2010 року Благодійний фонд Богдана Гаврилишин має своїм завданням підготовку молодих українців, які допоможуть на основі успішного досвіду найкращих країни Європи трансформувати Україну.

Богдан Гаврилишин – автор книг «Дороговкази в майбутнє. До більш ефективних суспільств» (1980) та «Залишаюсь українцем» (2011).

Крім ордена Свободи (2016), серед відзнак Гаврилишина – Орден князя Ярослава Мудрого V ст. (2005) та орден «За заслуги» III ст. (1996), Золота медаль Президента Італійської Республіки (1975).

19 жовтня 2016 року в Національному палаці мистецтв «Україна» в Києві відбувся святковий ювілейний концерт «Мистецтво життя» з нагоди 90-річчя Богдана Гаврилишина.

“Вічна і світла пам’ять про Богдана Гаврилишина назавжди залишиться в серцях всіх, хто його знав”, – зазначили у фонді.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна