“Зелене світло для тортур”. Сенцова перевели в штрафний ізолятор

 

Українського режисера Олега Сенцова, засудженого в РФ нібито за підготовку терористичних актів у Криму, перевели в штрафний ізолятор виправної колонії №1 у Якутську. Про це повідомила сестра ув’язненого Наталія Каплан на своїй сторінці в “Фейсбуці”.

“Олег Сенцов в ШІЗО. Є думка, що тепер в колонії зелене світло для тортур“, – написала Наталія Каплан.

Як повідомляла “Новинарня“, міністерство юстиції Російської Федерації відмовило Міністерству юстиції України в передачі кримчан Сенцова й Олександра Кольченка в Україну, мотивуючи це тим, що вони нібито є російськими громадянами. Захист ув’язнених наполягає, що після окупації Криму вони не вступали в громадянство РФ.

Як відомо, 7 квітня 2016 року Мін’юст України повідомив, що звернувся до Росії з проханням видати Сенцова й Кольченка. Після цього мін’юст Росії доручив тюремній службі підготувати документи для вирішення питання про передачу Україні чотирьох засуджених для подальшого відбування покарання на Батьківщині.

Українських активістів-кримчан Олега Сенцова й Олександра Кольченка затримали співробітники ФСБ в Криму навесні 2014 року. Їх етапували до Росії, де судили за сфабрикованим звинуваченням в організації терактів і підпалах офісів партій на півострові. Обидва вину не визнали.

25 серпня 2015 року суд у Ростові-на-Дону виніс вирок Сенцову й Кольченку, засудивши до 20 і 10 років ув’язнення в колонії суворого режиму відповідно. Верховний суд Росії залишив без зміни рішення суду першої інстанції.

Міжнародні організації визнали, що справа проти Сенцова і Кольченка є сфабрикованою, та виступили з критикою на адресу РФ, вимагаючи звільнити їх.

Олександр Кольченко ув’язнений в колонії ФКУ ІК-6 в місті Копейськ Челябінської області, Олег Сенцов – у Якутії (колонія ІК-1, місто Якутськ).

Читайте також:
Лист Сенцова з російського полону:
Не треба нас витягувати за будь-яку ціну, перемогу це не наблизить

РНБО розширила санкційний “список Сенцова-Кольченка”
та готує нові обмеження за вибори в Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна