Шотландія може вийти зі складу Великої Британії ще до Brexit’у

 

Шотландський прем’єр-міністр Нікола Стерджен оприлюднила законопроект про проведення референдуму щодо виходу Шотландії зі складу Великої Британії ще до виходу Об’єднаного Королівства з Євросоюзу. Про це повідомляє EUObserver.

“Законопроект, що дає Шотландії можливість розглянути питання про незалежність до того, як Велика Британія залишить ЄС, був опублікований для консультацій”, – йдеться в заяві уряду Шотландії в четвер, 20 жовтня.

Питання про референдум: “Чи повинна Шотландія бути незалежною країною?”

“Мій пріоритет зрозумілий – ми будемо робити все можливе, щоб захистити інтереси Шотландії”, – сказала Стерджен.

“Шкода для робочих місць та шотландської економіки, яку може спричинити Brexit, особливо якщо процес буде жорстким, тепер очевидна”, – додала пані перший міністр Шотландії, зазначивши, що її уряд працюватиме з Лондоном над пошуком шляхів, як можна уникнути важких наслідків виходу з ЄС.

“Якщо ми бачимо, що наші інтереси не можуть бути належним чином або повністю захищені в контексті Великої Британії, то незалежність повинна бути одним із варіантів”, – додала Стерджен.

Раніше “Новинарня” повідомляла, що глава уряду Шотландії Нікола Стерджен оголосила про початок дебатів про майбутнє країни і звернулася до всіх громадян з проханням приєднатися до неї.

Перед тим, 23 червня, на історичному референдумі у Великій Британії щодо членства країни в ЄС  за вихід з Євросоюзу проголосували 51,9% виборців, тоді як за те, щоб залишитися у складі Європейського Союзу, – 48,1%.

Відомо, що Велика Британія офіційно розпочне процес виходу зі складу ЄС не пізніше березня 2017 року.

Вихід Британії з Європейського Союзу, ймовірно, може відбутися в грудні 2018 року.

Читайте також:
У Шотландії переважна більшість жителів проголосують за незалежність, – опитування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна