Рада має намір заборонити ввезення антиукраїнських книг

 

Верховна Рада прийняття за основу законопроекту №5114 про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту. За відповідний законопроект проголосували 250 депутатів.

“Метою проекту Закону України є запровадження механізму обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту”, – йдеться в пояснювальній записці.

Відповідно до документа, видавнича продукція може бути завезена на митну територію України й поширена на її території за умови наявності дозволу, крім видавничої продукції, увезеної громадянами в ручній поклажі або супровідному багажі в загальній кількості, що не перевищує 10 примірників.

Аналіз і оцінку такої продукції щодо віднесення її до такої, яку не дозволено поширювати, здійснює експертна рада вповноваженого органу, що формується із представників органів державної влади, галузевих асоціацій, спілок, суспільного експертного середовища, провідних діячів культури, мистецтва, науки й освіти, психіатрів, фахівців в галузі інформації.

Дозвіл на ввезення видавничої продукції видається на термін дії угоди від власника прав на видання, що підтверджує право на поширення видавничої продукції на території України, але не більш як п’ять років.

Крім того, уповноважений орган буде вести реєстр видавничої продукції держави-агресора й забезпечувати його розміщення на своєму офіційному веб-сайті і єдиному державному веб-порталі відкритих даних.

Відповідно до законопроекту, поширення видавничої продукції з держави-агресора без відповідного дозволу спричиняє накладення на розповсюджувачів адміністративно-господарського штрафу в сумі 10 мінімальних заробітних плат за кожний випадок такого поширення, зроблений вперше, і в розмірі 50 мінімальних заробітних плат за кожний наступний випадок, а продукція вилучається.

Документом забороняються заклики до захоплення влади, насильницької зміни конституційного ладу або територіальної цілісності України; пропаганда війни, насильства та жорстокості; розпалювання расової, національної, релігійної ворожнечі; розповсюдження порнографії, а також з метою вчинення терористичних актів та інших кримінально караних діянь; пропаганда комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки; популяризація або пропаганди органів держави-агресора та їх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки, виправдовують чи визнають правомірною  окупацію території України; втручання в особисте і сімейне життя особи, крім випадків, передбачених законом; завдання шкоди честі і гідності особи; розголошення будь-якої інформації, яка може призвести до вказання на особу неповнолітнього правопорушника без його згоди і згоди його  законного представника.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна