ПРООН збільшує обсяги допомоги на сході України. Регіональна директорка побувала на Донбасі

 

Щоб допомогти ураженим громадам відновитися після війни на сході України, їм потрібна тривала підтримка. Про це сказала помічник генерального секретаря ООН, директор регіонального бюро ПРООН у країнах Європи та СНД Джихан Султаноглу, завершуючи свій чотириденний візит до України.

Зазначається, що завдяки підтримці ключових донорів Програма розвитку ООН продовжує збільшувати обсяги допомоги на сході України задля відбудови базової інфраструктури, відновлення довіри між громадами і владою, підвищення рівня надання комунальних послуг і сприяння соціальному єднанню.

“Народ – це основне джерело активності й поступального розвитку. Як внутрішньо переміщені особи, так і приймаючі громади щодня доводять, що відновлення після кризи можливе”, – сказала Султаноглу, перебуваючи в Києві.

За її словами, конфлікт уразив 3,7 мільйона українських громадян, дестабілізував цілі громади і спричинив колосальний тиск на державні установи.

Як повідомили інтернет-виданню “Новинарня” в прес-службі Програми розвитку ООН, на Сході Україні Джихан Султаноглу зустрілася з головою Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павлом Жебрівським, обговоривши, як краще допомогти у відбудові районів, що постраждали від конфлікту.

Також вона відвідала металургійний завод, Донецьку торгово-промислову палату, що були перенесені до Краматорська, і курси іноземних мов, відкриті колишньою вчителькою англійської мови після її виїзду із зони конфлікту.

Крім того, на Донбасі Джихан Султаноглу відвідала щойно відремонтовану насосну станцію в Семенівці, яка тепер забезпечує водопровідною водою 3,5 мільйона людей по обидві боки лінії розмежування, і Центр сімейної підтримки у Святогірську, де внутрішньо переміщеним особам допомагають повернутися до нормального життя і знайти постійне житло, куди можна переїхати із центрів тимчасового розміщення.

“Люди прагнуть пройти професійну підготовку, дізнатися про можливості працевлаштування та скористатися послугами медичної та освітньої інфраструктури. Вони також зацікавлені брати участь у прийнятті рішень на місцевому рівні щодо першочергових потреб і визначення підходів, які слугуватимуть місцевим громадам, за умови що вони матимуть таку можливість”, – зазначила пані Султаноглу.

Перебуваючи у Києві, Джихан Султаноглу зустрілася з віце-прем’єр-міністрами Павлом Розенком, Володимиром Кістіоном, віце-прем’єр-міністром – міністром регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадієм Зубком, міністром з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадимом Чернишем, в.о. міністра охорони здоров’я Уляною Супрун, заступником міністра закордонних справ Сергієм Кислицею.

Головними темами, що обговорювалися, були процеси реформування, реалізація цілей сталого розвитку і вироблення середньотермінового плану роботи ООН в Україні.

“Децентралізація врядування і повноваження приймати рішення є ключовими умовами для того, аби органи влади, що працюють на територіях, безпосередньо постраждалих від конфлікту, могли розробляти програми і стратегії, які б краще відповідали місцевим потребам і викликам на місцях”, – зазначається в повідомленні.

Насамкінець Джихан Султаноглу побувала в Національному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді й урочисто презентувала три бойлери, які працюють на біомасі, що “демонструє  зусилля України зі скорочення вуглецевих викидів, покращення енергоефективності у різних галузях виробництва і ширшому використанню відновлювальної енергії”.

Читайте також:
Більшість українців позитивно ставиться до переселенців з Донбасу. ІНФОГРАФІКА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна