Попри шалені обстріли, у Водяному залишаються 11 мешканців. Просять ЗСУ не відходити

 

У селі Водяне (Волноваський район Донецької області), яке останніми днями прийняло на себе найбільше обстрілів бойовиків “ДНР”, залишаються жити 11 місцевих мешканців. Про це “Новинарня” дізналася із включення з Маріуполя в УКМЦ полковника Анатолія Марковського – офіцера групи військово-цивільного співробітництва CIMIC.

На Маріупольському напрямку розведення сил, передбачене Мінськими домовленостями від 21 вересня, не може відбутись через систематичні порушення режиму тиші з боку бойовиків. Протягом останнього тижня кількість обстрілів значно зросла, проте мешканці більшості сіл і селищ прифронтової зони не покидають своїх домівок, зазначив Марковський.
Він нагадав, що розведення сил може початися лише за умови повного дотримання режиму припинення вогню протягом семи днів.

Найскладніша ситуація зараз у Водяному, на яке протягом останнього тижня випала серія потужних обстрілів з артилерії. Після них більша частина села перетворилася на руїни, визнав офіцер СІМІС.

Читайте також:
У Водяному бойовики знищили цілу вулицю

“Зараз там руйнування приблизно на тому ж рівні, що й у Широкиному. Після влучення снарядів зі 122-мм, 152-мм артилерії від дачного будинку майже нічого не лишається”, – пояснив Марковський.

Полковник наголосив, що чутки про буцімто вихід українських військових із Водяного є неправдивими.

“У ЗМІ кажуть, що ми нібито здаємо позиції. Такого немає. Збройні сили та інші формування залишаються там, ніхто з позицій не відходив ні на метр”, – запевнив він.

За словами Анатолія Марковського, більшість людей ніяк не відреагували на ескалацію: “хто хотів – вже давно виїхав звідти, хто хотів – залишився”.

У напівзруйнованому Водяному досі живуть 11 його мешканців, які з різних причин не захотіли виїжджати. Їм допомагають з усім необхідним.

В інших прифронтових селищах – Чермалику, Талаківці та інших, де трохи спокійніше, більшість людей, включно з дітьми, залишилися і намагаються жити нормальним життям. Зараз у цих населених пунктах – від близько 900 до 3000 мешканців. Діти ходять до шкіл, дитсадків.

“В одному із населених пунктів проводить розмінування міжнародна організація “HALO Trust”. Щодо решти розповісти не можу”, – зазначив офіцер СІМІС, пояснивши, що ця інформація є військовою таємницею.

Анатолій Марковський зазначив, що офіцери групи військово-цивільного співробітництва регулярно спілкуються із мешканцями селищ “сірої зони”. За цей час вже налагодилися цілком дружні і довірливі відносини.

“Цивільне населення звертається з усіма можливими проблемами, починаючи від «привезіть дрова» чи «привезіть медикаменти»”, – розповів він.

Із медикаментами труднощі є завжди. Загалом люди постійно потребують підтримки, тому що більшість із них залишилися без роботи.

Полковник Марковський, що з місцевими мешканцями спілкуються не лише офіцери СІМІС, але й представники військових частин ЗСУ, які дислокуються поруч.

Читайте також:
ЗСУ доставили у Водяне тисячу літрів бутильованої води й гумдопомогу

За його словами, місцеві жителі хотіли б, щоб військові залишилися.

“Нас усі дуже просять, щоб ніхто нікуди не відходив. Вони не довіряють цим «представникам» так званих окремих районів, які приїздять домовлятися у Мінськ”, – зазначив офіцер СІМІС.

Анатолій Марковський розповів, що цивільне населення періодично запрошує військових на різні свята.

“14 жовтня, на День захисника України, сільський голова Чермалика запросив нас на святковий концерт, і ми приїхали. Попри те, що цей населений пункт знаходиться у сірій зоні, атмосфера була дуже тепла”, – розповів офіцер із сектору “М”.

Читайте також:
Bild оприлюднив 360-градусне відео зі зруйнованого війною Широкиного

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна