Дмитро Тимчук – про головне в отриманні західних летальних озброєнь

 

Дмитро Тимчук
військовий журналіст, координатор групи “Інформаційний спротив”, народний депутат України від “Народного фронту”

Щодо отримання західних летальних озброєнь (FB)

Пішов новий виток обговорень перспектив отримання летальних озброєнь від наших західних партнерів. Хоча в самій цій темі, за великим рахунком, бачиться тільки один сенс: отримати летальну зброю – справа принципу в плані домогтися виконання гарантій від підписантів (зрозуміло, крім РФ) Будапештського меморандуму.

Тим більше, що дуже дивно звучать міркування на тому ж Заході: мовляв, Київ повинен виконати такі-то умови, а тоді подивимося, давати чи не давати.

Хоча в Будапештському меморандумі немає і близько ніяких застережень, що він діятиме, лише якщо Україна проведе певні реформи в оборонній сфері, призначить азіата міністром оборони або почне розводити в Здолбунові бойових ховрахів. Висувати заднім числом умови до виконання підписаного міжнародного документа – як мінімум, некоректно.

Але вирішальним фактором отримання летальної зброї від Заходу було два роки тому, коли стояло питання виживання держави Україна. Не отримали. Впоралися самі.

Зараз, здається, треба бути мудрішими й дивитися в перспективу. Що означає отримання західної зброї? Це, насамперед, створення бази підготовки особового складу для поводження з нею.

Бог з ним, цю базу теж можемо спробувати випросити в рахунок військової допомоги.

Далі – обслуговування, ремонт, у трохи більш віддаленому майбутньому – модернізація. А це вже гроші з бюджету України, які підуть у кишеню західному виробникові.

Здається, сьогодні, кажучи про військово-технічну допомогу Заходу, ми повинні перш за все ставити питання про створення спільних виробництв за участю українського ОПК.

А це доступ до настільки необхідних технологій, розвиток своєї “оборонки”, створення робочих місць для українців, поповнення бюджету. Тобто – не миттєві рішення, а стратегія.

Читайте також:
“Стилетто: набої подавай”. Проблема браку патронів в ЗСУ і пропозиції її вирішення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.