Андрій Бондар: Виходжу з дискусій навколо Польщі, не хочу обслуговувати маніпуляторів

 

Андрій Бондар
письменник, перекладач

(FB)

Дуже різко на зміну роздратуванню, нерозумінню, безсиллю (що з різною інтенсивністю перетікали та видозмінювались упродовж останнього півріччя) на теми україно-польських взаємин різного рівня глибини та складності особисто в мене прийшла байдужість.

Я маю досить. Відтепер усе польське в моєму житті – це лише моя приватна справа.

Я не збираюся нічого нікому доводити і ні перед ким виправдовуватися публічно. Також нікого не буду засуджувати. Не бажаю обслуговувати панівні і в Україні, і в Польщі медійні, ідеологічні та політичні дискурси різноманітних маніпуляторів і моральних релятивістів і тут, і там.

Я маю досить цих нервів і розмов ні про що, які ведуть до роз’єднання і непорозуміння. І не збираюся бути ні ініціатором, ні учасником, ні інструментом цього роз’єднання та непорозуміння.

Якщо поляки хочуть запрошувати Прілєпіна (російський письменник Захар Прілєпін, активний прибічник бойовиків на Донбасі – “Н”) на свої літературні фестивалі – нехай запрошують. Якщо хочуть руйнувати українські пам’ятники – нехай руйнують. Якщо українці хочуть забороняти покази фільму “Волинь” – нехай забороняють. Якщо українці і далі збираються заперечувати свої гріхи минулого – нехай заперечують.

Проти всього цього особисто я не маю жодних рецептів. Єдина моя надія в тому, що все це природним чином колись закінчиться і зійде на пси. Не знаю, скільки мені відведено життя, але я живу точно не для всього цього лайна.

Читайте також:
Глібовицький: Нема сенсу забороняти прокат фільму “Волинь” в Україні,
ми тримали й не такі удари

Поляки попросили вибачення за “сепара”, що зруйнував пам’ятник УПА

УІНП видав різку заяву до польської влади з приводу системного нищення
могил вояків УПА. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна