У Stratfor оцінили наступ проамериканської коаліції на Мосул в Іраку

 

Американська приватна розвідувальна компанія Stratfor оприлюднила подробиці військової операції зі звільнення іракського міста Мосул, яка стартувала напередодні, від бойовиків “Ісламської держави”.

Наступ ведуть іракські урядові сили за підтримки коаліції, яку очолюють США. За даними Reuters, битва за Мосул буде найбільшою військовою операцією в Іраку з часу виходу з країни американських військ у 2011 році.

За даними аналітиків Stratfor, чисельність військ для наступу становить від 40 до 50 тисяч, також є до 15 тисяч співробітників іракських служб безпеки.

Точну кількість бойовиків ІД в Мосулі не визначено: цифра варіюється від 2 до 7 тисяч.

Передбачається, що бій за місто відбуватиметься в кілька етапів. На першому етапі коаліція матиме за мету взяти місто в облогу й почати підготовку до його руйнування. В ході першого етапу важливу роль відігравають курдські формування Пешмерга, які діють на північ та схід від міста. Очікується, що в ході даної фази будуть порушені ресурси бойовиків та відкриті альтернативні напрямки просування в бік Мосула.

Компанія зазначає, що іракські сили безпеки мають вирішити, повністю чи частково оточувати місто в рамках першого етапу.

Також наголошується, що сили наступу усвідомлюють, що боротьба з бойовиками набагато зручніша на відкритій місцевості, ніж в умовах міста.

Передбачається, що початковий етап настання триватиме багато днів, а то й тижні.

Мірою того, як коаліція просуватиметься в бік міста, бойовики ІД будуть намагатися завдати втрат наступальним силам, зокрема за рахунок використання саморобних вибухових пристроїв і засідок.

Аналітики припускають, що бойовики, які перебувають у Мосулі, будуть використовувати складності міській місцевості й укріплення, створені там.

Для мінімізації загрози авіаударів бойовики будуть прикриватися цивільним населенням міста.

Внаслідок зазначених факторів операція зі звільнення Мосула може піти не так, як було заплановано, підкреслили в компанії Stratfor.

Читайте також:
Reuters“Ісламська держава” оголосила про взяття в полон офіцера ФСБ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна