Реформа правосуддя: ВККС намагається безстроково призначити суддю, який засудив 9 “автомайданівців”

 

Роман Маселко
член колегії Адвокатської дорадчої групи (адвокати Небесної Сотні і Євромайдану), адвокат ГО ВО “Автомайдан”, член Ради громадського контролю при НАБУ

(FB)

Звільнили Царевич та ще 30 суддів і подумали – все, громадськість, досить з тебе. Більше не можна, бо ж ніхто не зацікавлений звільнити геть усіх “підвішених” суддів. І починають включатися стандартні механізми…

От і Вища кваліфікаційна комісія суддів 28 вересня тишком-нишком рекомендувала обрати безстроково суддю Голосіївського суду Білика Олександра Володимировича.

Про нього мало знають, але це такий собі Царевич у штанях. У часи Майдану він за поїздку до Межигір’я позбавив прав керування 9 (!!!) осіб, серед яких були як активісти так і випадкові люди.
Усе по звичайному алгоритму – жодних доказів вини водія, лише фальсифікований рапорт [працівника ДАІ про “правопорушення”].
http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/36809050
http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/36689933
http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/36731551
http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/36808988
http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/36808963
http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/37064856
http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/37064855
http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/36851048
http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/37064878

Рік тому ВККС уже розглядала питання про рекомендування Білика О. В. на суддю безстроково, але тоді відклала розгляд до кращих часів.
І так виглядає, що кращі часи настали …

Дуже символічно, що трапилось це все за два дні до запуску судової реформи. І саме на ВККС буде покладене завдання добору нових суддів та відсіювання тих, хто не гідні бути суддею.

Ще до цього ВККС пропускала на кваліфікаційному оцінюванні ряд сумнівних суддів. Але коли вони рекомендують Білика, який виніс не одне не два, не три, а цілих дев’ять рішень з очевидними ознаками неправосудності, то у мене не залишилось жодних ілюзій.

НЕ ВІРЮ, що це було не відомо ВККС.

НЕ ВІРЮ, що не було підстав не дати рекомендацію.

НЕ ВІРЮ, що у ВККС не розуміли, що ми однозначно будемо бити у всі дзвони.

ТОЧНО ЗНАЮ, що це не піде на користь довірі до суду, ВККС та судової реформи.

Це ще раз доводить, що без постійної уваги суспільства влада буде намагатися по максимуму зберегти status quo. Але і на крик активістів уже не звертають уваги. Потрібні реальні інструменти та повноваження. Експерти запропонували такий інструмент – Громадська рада доброчесності. Але у законі її повноваження значно обрізали.

Ситуацію можна виправити, якщо внести відповідні правки до законопроекту “Про Вищу раду правосуддя”, який має розглядатись у Верховній Раді України найближчим часом.

Саме від нардепів залежить чи зможе громадськість цивілізовано брати участь у очищенні та підборі судового корпусу і чи буде реформований суд мати НОВЕ обличчя і ДОВІРУ суспільства.

Читайте також:
Зміни до Конституції в частині правосуддя набули чинності

Перша ластівка реформи правосуддя: в Дніпрі на хабарі затримали суддю. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.