Норвегія не подарує Фінляндії гору, яка могла стати її найбільшою вершиною

 

Норвегія відмовилася від ідеї подарувати Фінляндії гору Халті на знак дружби з нагоди 100-річчя утворення Фінляндської Республіки. Про це заявила прем’єр-міністр Норвегії Ерна Сульберг, передає ВВС.

Ініціатива подарувати Фінляндії пік 1361-метрової гори виходила від групи норвежців. Вони пояснювали свою ідею тим, що частина гори на кордоні між двома країнами все одно належить Фінляндії, і при цьому її схил є найвищою точкою цієї країни.

Якби кордон посунули на 150 метрів на північ, і на 200 метрів на захід, то найвищою точкою Фінляндії була б реальна гірська вершина, а не ділянка схилу, як зараз, наводять свої аргументи прихильники ідеї подарувати гору.

halti-mountain-map

 

Однак, за словами Сульберг, зміна кордону спричинила б складнощі юридичного спрямування. Крім того, така ініціатива суперечить конституції Норвегії, в першій статті якої написано, що Норвегія не буде з доброї волі поступатися свою територію.

“Ця винахідлива пропозиція дуже добре було сприйнято публікою”, – визнала прем’єр-міністр, маючи на увазі 17 тисяч схвальних підписів у соцмережах.

“Але ми придумаємо інший гідний подарунок на століття Фінляндії”, – сказала глава норвезького уряду.

Фінляндія стала незалежною державою і демократичною республікою 6 грудня 1917 року, до цього вона була частиною Російської імперії.

Читайте також:
Норвегія продовжуватиме санкції проти РФ до повного повернення окупованих територій України

Російський винищувач порушив повітряний простір Фінляндії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна