Вийшло друком друге видання “Усної історії російсько-української війни (2014-2016)”

 

Друге видання “Усна історія російсько-української війни (2014-2016)” презентували в Києві.

До книги увійшли 19 інтерв’ю із військовослужбовцями 55-ї окремої артилерійської бригади, що охоплюють події із серпня 2014-го до лютого 2015 року.
Наклад розповсюдять бібліотеками країни. Електронний варіант спогадів незабаром буде доступний в е-бібліотеці  Українського інституту національної пам’яті, інформує прес-служба УІНП.

“Усна історія російсько-української війни” – проект істориків Запорізького національного університету, що реалізовується за підтримки Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА та Українського інституту національної пам’яті.
З літа 2014-го учасники проекту фіксують спогади про новітню українську війну, щоб систематизувати й зробити доступною, зокрема для майбутніх дослідників, реальну хроніку подій.

“Книга цікава своєю сфокусованістю на конкретній військовій частині і конкретних людях”, – каже голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.
Історик зазначив, що важливість проекту якраз полягає в тому, що він фіксує події, які на наших очах стають історією і які вивчатимуть у майбутньому.

Якщо в першому виданні, яке побачило світ торік, представлено зріз тих, хто першим пішов захищати Україну, то до цьогорічного випуску увійшли спогади бійців 55-ї окремої артилерійської бригади, яка дислокується в Запоріжжі.

“Друга книга ще не остання. Очевидно, що ми будемо продовжувати нашу співпрацю, будемо видавати наступні спогади тих людей, які брали участь в російсько-українській війні. І я переконаний, що це буде досить важлива цеглинка в сучасній історії України”, – додав В’ятрович.

“Проект заснований на трьох ключових принципах – це системність, науковість та доступність для загалу, – свідчить один із його ініціаторів, доцент кафедри новітньої історії України ЗНУ Олексій Штейнле. – Ми хочемо не просто вихопити окремі яскраві моменти, тому працюємо відразу з певною категорією осіб, прагнемо зробити проект більш науковим, а також популяризувати зібрані матеріали”.

“У книзі можна знайти відповідь на запитання, як Запоріжжю вдалося встояти перед натиском “русского мира”, – стверджує Михайло Павленко, співробітник Інституту української археографії та джерелознавства, який записував спогади бійців 55-ї.

Військовослужбовці також розповідають про своє життя до і під час Майдану та як вони сприйняли Донбас.

“Кожне інтерв’ю має особистісний характер, а збір інформації тривав із лютого по травень 2015 року”, – зазначив Павленко.

Також із книги можна зрозуміти більше про артилерію та її значення в цій війні.

“Книга показує, що на пострадянському просторі це абсолютно нова війна. До України жодна з пострадянських держав, втягнутих у військові конфлікти, не оголошувала мобілізацію, – зауважив командир гармати 55-ї окремої артилерійської бригади Віталій Юзвенко, чиї спогади також увійшли до збірника. – Перетнулися два світи – офіцери-контрактники й мобілізовані з мирного життя. У книзі описано, як ми це переживали, як змінювалися”.

Також командир додав, що до серії могло б увійти видання спогадів дружин і дітей військових, адже вони “пройшли свою війну”.

Читайте також:
Топ-7 книжок про війну, які варто прочитати

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна