Вимоги закону про люстрацію ігнорують Луценко, Насіров і АП

 

Закон про очищення влади в Україні спрацював на 98%, але є окремі випадки ігнорування рішень про люстрацію, а також є велика кількість чиновників, які оскаржують свої звільнення в суді. Про це в інтерв’ю “Радіо Свобода” розповіла директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції Тетяна Козаченко.

За її словами, в Україні на сьогоднішній день люстровано 938 осіб, серед них – 40 суддів.

“Насправді зараз більшість з них заперечує. Вони всі подадуть позови. Ті, хто в реєстрі зараз – 938. А судових позовів більше 1300”, – сказала Козаченко.

За її словами, люстрація за посадами спрацювала на 98%, а 2% ухилянь – це грубі ігнорування закону.

“Але є 2% дуже ганебних випадків! Коли вищі посадові особи держави ігнорують виконання закону”, – заявила директор департаменту.

Зокрема, люстрацію проігнорував генпрокурор Юрій Луценко, який призначив першим заступником прокурора АРК Олега Валендюка, хоча той потрапив під люстрацію.
Голова Державної фіскальної служби Роман Насіров повернув на посади понад 15% люстрованих. Також порушує закон і адміністрація президента.

“У тому числі і досі не звільнено керівника Кіровоградської ОДА, у заступника глави Адміністрації президента Олексія Дніпрова є критерії [звільнення через люстрацію]”, – свідчить Козаченко.

Читайте також:
Голова СБУ виступив проти люстрації “за формальними ознаками”

 

Як повідомляла “Новинарня“, закон “Про очищення влади” був прийнятий Верховною Радою 16 вересня 2014 року. Закон забороняє високопоставленим чиновникам часів екс-президента України Віктора Януковича займати посади в органах державної влади протягом 5 або 10 років.
Конституційний суд вже більше року розглядає справу про конституційність окремих положень закону про люстрацію.

Читайте також:
Мін’юст подав список посад у прокуратурах, що підпадають під люстрацію.
Валендюк і Стоянов – “в ділі”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна