Україна закликала ООН попрацювати для розмінування на Донбасі

 

Україна закликала Організацію Об’єднаних Націй забезпечити належне виконання протоколу щодо вибухонебезпечних пережитків війни (ВПВ) через різке збільшення їх кількості на Донбасі. Про це йдеться в тексті виступу української делегації на загальних дебатах комітету з питань роззброєння і міжнародної безпеки Генасамблеї ООН 7 жовтня, передають “Українські новини“.

У документі наголошується, що в результаті збройної агресії Росії і наступальних дій незаконних збройних формувань, які діють в окремих районах Донецької і Луганської областей, Україні в даний час доводиться мати справу з різким збільшенням кількості вибухонебезпечних пережитків війни, що викликає серйозні жертви серед цивільного населення, в тому числі дітей.

“Ці ВПВ, а також протипіхотні міни, які мають невибіркову дію, встановлюють незаконні збройні групи в житлових районах і на шляхах сполучення між населеними пунктами… Насправді, вони несуть більше загрози для цивільного населення, ніж для військовослужбовців”, – зазначається в тексті виступу.

Україна вважає, що для міжнародного співтовариства життєво важливо докласти всіх зусиль для забезпечення належного виконання протоколу щодо вибухонебезпечних пережитків війни на Донбасі.

Читайте також:
Порошенко запросив в Україну нового генсека ООН,
небайдужого до проблеми Донбасу

Протокол щодо вибухонебезпечних пережитків війни Конвенції про заборону або обмеження застосування конкретних видів звичайної зброї, які можуть вважатися такими, що завдають надмірних ушкоджень або мають невибіркову дію, прийнятий у 2003 році.
Протокол покликаний вирішувати проблеми гуманітарного очищення території після закінчення конфлікту і накладає на держави зобов’язання з розмінування, видалення або знищення вибухонебезпечних пережитків війни в постконфліктний період.

Як відомо, станом на 4 жовтня сапери ЗСУ знешкодили близько 125 тисяч вибухонебезпечних предметів та очистили 2650 га території в зоні АТО з початку антитерористичної операції.

Читайте також:
Бойовики на Донеччині повторно замінували місцевість,
що вже позначена як розмінована, – ГУР

Лондон виділяє Україні ще 2 млн. фунтів на гуманітарне розмінування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна