Росія нарощує військову присутність в Сирії

 

Росія значно нарощує свою військову присутність у Сирії після припинення перемир’я, перекидаючи до САР військових, літаки і передові ракетні системи. Про це пише агентство Reuters, посилаючись на загальнодоступні джерела інформації.

Аналіз цих даних вказує на подвоєння військових поставок по повітрю і морем у порівнянні з майже двотижневим періодом, який передував перемир’ю.

Це, як видається, найбільше розгортання військової сили Росії в Сирії після того, як російський президент Володимир Путін в березні заявив про згортання своїх військ у цій країні.

Турецький онлайн-проект Bosphorus Naval News, який відслідковує рух кораблів через Босфорському протоку, показує, що з кінця вересня через Стамбул на шляху до Сирії пройшли 10 російських кораблів.

Під час 13-денного періоду перед перемир’ям з 27 серпня по 7 вересня через Босфорську протоку пройшли п’ять кораблів ВМС РФ.

Зокрема, передає ТСН, кореспондент Reuters у п’ятницю, 7 жовтня, помітив російський малий ракетний корабель “Міраж”, який ішов через Босфор у напрямку Середземного моря. Дві інші російські ракетні кораблі були розгорнуті в Середземному морі в середу.

Деякі з кораблів, відправлені в Сирію, були важко навантажені. Після проходу через Босфор вони направилися до військово-морської бази Росії Тартус у західній сирійській провінції Латакія. Журналістам Reuters не вдалося встановити, який вантаж вони несли.

Війська й обладнання також повертаються до Сирії повітрям – згідно з даними на веб-сайті FlightRadar24.com, який відстежує рух літаків. Російські військові літаки полетіли на російську авіабазу Хмеймім у Сирії шість разів протягом перших шести днів жовтня, у порівнянні з 12 прольотами на місяць у вересні і серпні.

Додаткова робоча сила, ймовірно, включає в себе фахівців, які мають ввести в експлуатацію ракетну систему С-300. Ця система поліпшить здатність Росії контролювати повітряний простір в Сирії і може бути спрямована на запобігання більш жорстких дій з боку США, кажуть аналітики.

“С-300 в основному дає Росії можливість оголосити безпольотну зону над Сирією”, – сказав Джастін Бронк, науковий співробітник Королівського інституту об’єднаних служб (RUSI) в Лондоні.

“Це також робить неможливою будь-яку спробу США зробити те саме. Росія може просто сказати: “Ми будемо продовжувати літати, і все, що буде загрожувати нашим літакам, буде розглядатися як вороже і буде знищене”, – додав аналітик.

Міністерство оборони Росії не відповіло на письмові запити Reuters. Високопосадовець військово-повітряних сил РФ, виступаючи на умовах анонімності, спростовув збільшення поставок військової сили до Сирії.

Як відомо, держсекретар США Джон Керрі 7 жовтня звинуватив Росію і сирійську влади в скоєнні військових злочинів в ході бойових дій і закликав провести відповідне розслідування.
В МЗС РФ цю заяву назвали “пропагандою”.

Останніми тижнями російська авіація та сирійські урядові сили завдали численних ударів по місту Алеппо, контрольованому опозицією, що призвело до сотень жертв серед мирного населення й гуманітарної катастрофи.

Читайте також:
Німеччина хоче ввести додаткові санкції проти Росії через Сирію

США призупинили переговори з Росією щодо Сирії

Сорос закликав світ покласти край злочинам Путіна в Сирії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна