Нобелівську премію миру отримав президент Колумбії, який домовився з “Тимошенко”

 

В Осло оголосили лауреата Нобелівської премії миру 2016 року. Ним став президент Колумбії Хуан Мануель Сантос, який отримав відзнаку за мирну угоду з партизанським угрупованням ФАРК (“Революційні збройні сили Колумбії”), передає ВВС.

“Президент Сантос ініціював мирні переговори та послідовно обдумав, як реалізувати процес”, – повідомили в Нобелівському комітеті.

Мирний договір уклали наприкінці вересня після майже чотирирічних переговорів під егідою ООН у кубинській столиці Гавані. Домовилися про припинення бойових дій, амністію бойовикам, перетворення ФАРК на політичну партію з квотою в парламенті тощо.
Від імені Колумбії угоду підписав президент Сантос. Бойовиків ФАРК представляв лідер угруповання Родріго Лондоньйо, відомий під псевдонімом “Тимошенко” (Comandante Timochenko) – на честь радянського українського маршала Семена Тимошенка часів ІІ Світової війни. Проте жителі Колумбії відхилили угоду на референдумі. Тепер Сантос шукає інші способи закріпити перемир’я з повстанцями.

Цього року на Нобелівську премію миру претендували 376 номінантів – 228 людей та 148 організацій.
Серед ключових претендентів називали ініціативу “Білі шоломи”, які в Сирії рятують людей під час обстрілів і були серед лідерів громадської підтримки перед “Нобелем”.
Також у списку номінованих фігурували жителі грецьких островів – за порятунок мігрантів, перемовники щодо іранської ядерної угоди (зокрема держсекратар США Джон Керрі), канцлер ФРН Ангела Меркель, жіноча команда з велоспорту Афганістану та навіть Дональд Трамп (за “активне просування ідеології – мир за допомогою сили”).

Нагадаємо, мирна угода в Колумбії мала покласти край 52-річному громадянському конфлікту в країні. Для її втілення угоду мав схвалити колумбійський народ на референдумі. Опитування громадської думки показували, що перемогу мають здобути прибічники угоди. Втім, результат став неочікуваним: 50,2% виборців проголосували проти.
Після оголошення результату референдуму і президент Сантос, і ФАРК підтвердили намір продовжити роботу для досягненням миру.

ФАРК (“Революційні збройні сили Колумбії”, марксистська повстанська організація) зараз налічує близько 7 тисяч озброєних бійців. Низка країн, таких як США, Канада, країни ЄС та більшість латиноамериканських країн, вважають ФАРК терористичною організацією.
Організація була сформована у 1960-х роках як військове крило Комуністичної партії Колумбії. Хоча спочатку ФАРК виступала як партизанське ліворадикальне з’єднання, пізніше, у 1980-х, ця бойова організація взялася також за наркоторгівлю й викрадення заручників.

Читайте також:
В Колумбії закінчилась війна, яка тривала понад півстоліття.
Терористам – амністія

Президент Колумбії рятує мирну угоду з бойовиками ФАРК, яку народ відкинув на референдумі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна