“Я ветеран”: біля МЗС пройде перформанс за участю учасників війни на Сході

 

7 жовтня о 18:00 у Києві на сходах Міністерства закордонних справ України у рамках проекту “МЗС Open Air 2016” відбудеться документальний перформанс “Я ветеран”. 11 учасників АТО в довільній формі розкажуть свої особисті історії з війни під музичний супровід оркестру почесної варти окремого полку президента України.

“Дуже важливо, що ці історії без пафосу, хоча зовсім уникнути його також не вдасться. Це будуть реальні історії. Те, про що ми говоримо за величезною чашкою чаю там, в АТО”, – розповів військовий психолог Андрій Козінчук, учасник перформансу, під час анонсування події в Українському кризовому медіа-центрі.

Виступи супроводжуватимуться субтитрами англійською мовою. Зважаючи на вільну форму виступу, це не дослівний переклад, а цитати учасників, записані під час впорядкування історій сценаристом Наталею Ворожбит.

Захід організовує низка установ, організацій та культурних діячів. Серед них – команда культурної дипломатії МЗС, ГО “Побратими”, соціальний мультимедійний проект ТСН, журнал VIVA “Переможці”, засновниця “Театру переселенця” Наталія Ворожбит, художниця Дар’я Кольцова, звукорежисер Єфим Байтлер та режисер Костянтин Кляцкін.

Основна ідея проекту – дати можливість суспільству глибше зрозуміти, ким є ті, хто пройшов війну.

“На жаль, ми маємо дуже багато стереотипів відносно того, з чим стикаються люди після повернення звідти, і рідко готові чути історії тих, хто повертається”, – пояснила Івона Костина, автор ідеї проекту з ГО “Побратими”.

Крім того, зазначив Андрій Козінчук, зараз нерідко можна почути протиставлення “суспільство–ветеран”. “Насправді, ветерани і є частиною цього соціуму. Ми хочемо, щоб це стало майданчиком, де ці дві дуальності об’єднаються”, – пояснив психолог.

“Це не історії жертв чи людей із агресією. Це такі ж люди, але з іншим досвідом, –  наголосила Дар’я Кольцова. – Це люди, які зрозуміли справжню цінність життя, які чітко знають, що вони хочуть робити і чому, які люблять і цінують свою родину, які повертаються до своїх нереалізованих мрій, цілей і починають усе заново. Це дуже цінно, тому що вони багато чому можуть нас навчити”.

За словами Анатолія Солов’я, начальника Управління публічної дипломатії  Міністерства закордонних справ України, захід має на меті не лише донести до українського суспільства важливість теми реабілітації учасників АТО, а й подякувати країнам, які приймали на лікування поранених військових.

Він зазначив також, що через проект МЗС “Open Air” міністерство прагне позиціонувати себе не лише як політичний, а й культурний простір, відкритий для співпраці із громадськістю.

Читайте також:
“А оце вже еспресо!” Новий мега-ролик від Асоціації підприємств ветеранів АТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна