Українська сторона в Мінську вимагає звільнити з СІЗО “дітей-диверсантів”

 

Однією з ключових тем засідання гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи в Мінську 5 жовтня була неприпустимість втягування дітей у конфлікт. Про це за підсумками  повідомила учасниця переговорів, перша заступниця голови ВР України Ірина Геращенко.

“Українська сторона гостро поставила питання про долю підлітків, проти яких в ОРДО порушено “кримінальну справу”, яких звинуватили в “диверсії”, – написала вона в “Фейсбуці”, маючи на увазі інцидент першої половини вересня.

Нагадаємо, так звані “правоохоронці ДНР” затримали за підозрою в співпраці з українськими спецслужбами п’ятьох неповнолітніх хлопців.

“Ми розцінюємо цю ситуацію як провокацію проти дітей, порушення Конвенції прав дитини і принципу заборони втягувати дітей у конфлікти”, – повідомила Геращенко.

“Ми виступили з протестом, що заляканих і заплаканих дітей знімали на відео з наручниками, що це відео “зізнань”, отриманих явно під психологічним тиском, виклали в мережу, що діти там без адвокатів і батьків. Ми вимагали надати інформацію про долю дітей”, – розповіла переговорниця.

З’ясувалося, що діти й досі за гратами, вони затримані, їх звинувачують в “диверсіях, шпигунстві і іншій маячні”.

При цьому, за словами Геращенко, представники ОРДО заявили, що відео допиту і зізнань дітей виклали в мережу “на прохання і з дозволу їх батьків!”

“Ось таке жахіття і маячня, друзі”, – написала віце-спікер.

З її слів, сторони в Мінську домовилися, що координатор ОБСЄ в гуманітарній групі Тоні Фріш під час візиту на окуповану територію відвідає підлітків у СІЗО.

“Ми докладаємо всіх зусиль, аби підлітків відпустили”, – наголосила Ірина Геращенко.

“Також ми поставили питання незаконного вивезення на територію РФ українських дітей в прийомних родинах. [Омбудсман] Валерія Лутковська вчергове передала списки цих дітей з вимогою надати інформацію про їх долю і місцеперебування”, – написала вона.

Принагідно українська сторона в Мінську поставила запитання представникам РФосії “а скільки ж біженців з Донбасу перебуває зараз на їх територіі і має відповідний статус”.

“Бо ж це державна таємниця РФ, ніяк не можемо допитися цифри – скільки українців втекли від російської зброї і найманців на територію РФ”, – зазначила Геращенко.

Читайте також:
Геращенко про результати Мінська:
Києву відоме місце перебування 57 українських заручників в ОРДЛО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.