Радбез голосує за нового генсека ООН. Це португалець Антоніу Гутерреш

 

Екс-прем’єр-міністр Португалії, колишній верховний комісар ООН у справах біженців Антоніу Гутерреш став став головним кандидатом на пост генерального секретаря ООН і в четвер, 6 жовтня, буде затверджений на цю посаду в ході офіційного голосування в Раді Безпеки.
Про це оголосив у середу, 5 жовтня, постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін, який в жовтні очолює Радбез.

“Сьогодні, після шостого попереднього голосування, в нас є явний фаворит. Його звуть Антоніу Гутерреш”, – цитує Чуркіна російське агентство ТАСС.

Постпред Великої Британії при ООН Меттью Райкрофт уточнив, що в попередньому голосуванні Гутерреш отримав 13 голосів при двох, що утрималися.

Чуркін пояснив, що формальне голосування в РБ ООН вирішено провести вранці, 6 жовтня.

“Ми сподіваємося, що він буде затверджений одноголосно”, – заявив російський дипломат.

Від імені членів РБ ООН він побажав Гутеррешу удачі у виконанні обов’язків генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй в наступні п’ять років.

В ході закритої зустрічі в четвер члени РБ ООН проведуть формальне голосування і ухвалять резолюцію з рекомендацією Генеральної Асамблеї призначити Гутерреша наступним адміністративним головою організації.
Для схвалення Радбезом резолюція потребує дев’ять голосів “за”. При цьому жоден з постійних членів РБ не повинен проголосувати проти.

При отриманні офіційного схвалення РБ ООН Гутерреш (інші варіанти написання прізвища – Гутерріш, Гутьєрреш) має бути затверджений в ході голосування в Генеральній Асамблеї ООН. 

 Загалом список претендентів на пост генсека ООН входить 10 осіб.
На попередньому голосуванні в липні Гутерреш теж був лідером (12 “за”, 3 “утрималися”), тоді другим за рейтингом став колишній президент Словенії Данило Тюрк, в активі якого було 11 “за”, 2 “проти” і 2 “утрималися”. Третьою – генеральний директор ЮНЕСКО, болгарка Ірина Бокова.

З 2007 року посаду генсека ООН обіймає Пан Гі Мун з Південної Кореї. 1 січня 2017 року цей пост стане вакантним.

Читайте також:
У першому турі виборів генсека ООН лідером став португалець Антоніу Гутерреш

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна