Скандал із харчуванням у 95-й бригаді: керівним офіцерам урізали зарплати

 

Роман Кулик
молодший лейтенант ЗСУ, журналіст,
заступника командира батальйону по роботі з особовим складом 55 оабр, ТВО командира роти

(FB)

Така потрібна показова екзекуція командирів.
На гарячу лінію Міноборони надійшли два дзвінки із 95 одшбр (окрема Житомирська десантно-штурмова бригада) щодо неякісного харчування в ППД (пункт постійної дислокації) бригади. Інспекція показала, що таки да, солдатські порції неповноцінні – “обважили” бійців.

І міністр Степан Полторак дістав биту з-за шафи:

  • зам. комбрига – сувора догана (-20% грошового забезпечення)
  • начальник штабу бригади – догана (-10%)
  • моя улюблена частини цієї історії: зампотил бригади – НЕПОВНА СЛУЖБОВА ВІДПОВІДНІСТЬ (фактично він отримуватиме голий оклад – плюс-мінус 1000 грн.)
  • ТВО начмеда бригади – сувора догана (-20%)

До речі, в багатьох уже виникло питання – за що ж начмеда-то вз’ї***ли?

Просто у ППД є журнал прийому їжі, у якому за якість харчування розписується начмед і черговий. Начмед зобов’язаний перевіряти їжу військовослужбовців – олдскул, але один із його обов’язків. Якщо ж бійцям лише видавали менші порції – то начмед дійсно просто попав під роздачу міністра.

Але НЕПОВНА СЛУЖБОВА цілому зампотилу бригади – бальзам на душу кожному солдату. Офіцери вищої ланки надзвичайно рідко були під пресом службових розслідувань та дисциплінарних покарань. Місяць-два (зазвичай потім НСВ знімають наказом начальника штабу) не отримати повне грошове забезпечення – як серпом по яйцях, удар по офіцерській честі, люте приниження в очах особового складу і ттд, ітп.

Систематичні санкції та роздачі офіцерам рівня “майор-полковник” – певно, один із небагатьох способів змусити їх виконувати свої обов’язки й піднімати старі невирішені проблеми перед вищим командуванням.

…У коментарях у дописі Бірюкова по цьому інциденту прозвучав одинокий голос проти опублічнення такого роду інформації по дисциплінарнці – мовляв, серед офіцерів неприйнятно виносити такі речі на загал, “розберуться самі у своєму колі” ітд. Ну так це все х***ня. Солдати мають знати, що за провтики і невиконання своїх статутних обов’язків офіцери так же само отримують п***лін, як і пересічний солдат ЗСУ.

А практика замовчування помилок та порушень офіцерського складу призводить лише до накопичування проблем, зростання напруги в колективі, посилення відчуття несправедливості й нерівності серед солдатів.

Читайте також:
“Раби ЗСУ”. Перед армією постала гостра проблема контрактників
“на весь особливий період”

Скандал із харчуванням у “Десні”: МО розриває контракт із постачальником, Полторак підключив прокуратуру

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна