Міноборони пояснило алгоритм дій, якщо учаснику бойових дій не дають безплатний проїзд

 

Учасники бойових дій (власники посвідчення УБД) мають право на безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним (електрички) і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі­- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання.
Про це йдеться в статті 12 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Що робити, якщо вам відмовили в безкоштовному проїзді за посвідченням учасника бойових дій?
Відповідь на це дала прес-служба Міністерства оборони на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

“Якщо вам відомо про порушення закону персоналом якоїсь автостанції при продажу квитків учасникам АТО, перед зверненням до каси знайдіть хоча б одного свідка. Потім у його присутності поцікавтеся в касира наявністю вільних місць на потрібний вам рейс. І тільки після цього, якщо такі місця є, діставайте посвідчення УБД і просіть надати вам безкоштовний квиток.

У разі, якщо в касі вам у цьому з будь-яких причин відмовлять, викликайте адміністрацію автостанції і черговий наряд поліції.
Поліція на вашу вимогу повинна скласти адміністративний протокол про порушення закону посадовими особами автостанції, який маєте підписати ви і ваш свідок.

Якщо ви придбали в касі безкоштовний квиток, а водій не пускає вас до салону, робіть те саме, що й у попередньому прикладі. Але поліція в такому разі повинна скласти вже два протоколи: на водія автобуса і на підприємство, від якого він працює.
Попросіть хоча б двох пасажирів бути свідками і підписати протоколи.

Якщо водій міського громадського автотранспорту відмовляється слідувати маршрутом, поки ви не сплатите за проїзд, попри наявність у вас посвідчення УБД, викликайте наряд поліції за телефоном 102.
Порядок ваших подальших дій аналогічний попереднім, або зверніться до управління соціального захисту чи в держадміністрацію того району, де з вами так вчинили, зі скаргою”, – інформує Міноборони.

Більше про те, які пільги дає УБД, читайте в матеріалі “Новинарні“:
Міноборони повідомило,
скільки військових отримали статус учасника бойових дій. Які пільги дає УБД

Читайте також:
“Чи заслуговую я на статус учасника бойових дій? Швидше ні, аніж так”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна