МЗС пояснило, чому розведення військ на Донбасі не відбулося на двох ділянках

 

Станом на 3 жовтня умови для розведення військ у трьох зонах лінії розмежування, передбачені “рамковим рішенням” Тристоронньої контактної групи, було повною мірою дотримано лише в районі міста Золоте Луганської області. Розведення сил і засобів на цій ділянці було успішно завершено 1 жовтня.
Водночас на інших двох ділянках – біля н.п. Станиця Луганська й Петрівське – сторона бойовиків домовленості не виконала. Про це йдеться в заяві МЗС України.

“Підрозділи Збройних сил України були готові сьогодні ще о 13:00 розпочати процес розведення сил і засобів на цій ділянці (біля села Петрівське Донецької області – “Н”). Однак протилежна сторона виявилася неготовою розпочати запланований на цей час синхронний і «дзеркальний» процес відведення під моніторингом СММ ОБСЄ”, – ідеться в заяві МЗС.

Детальніше про ситуацію біля Петрівського 3 жовтня повідомила прес-служба штабу АТО.

“На 15-ту годину 3 жовтня для підрозділу Збройних Сил України, який знаходиться поблизу населеного пункту Петровське (Маріупольский напрямок), була оголошена готовність для відведення на визначені рубежі у відповідності до рамкової угоди. На місці відведення були присутні представники від ОБСЄ, посадові особи від СЦКК та командування Маріупольского напрямку. О 15-й годині було дано відповідний сигнал до початку відведення військовослужбовців Збройних Сил України.
Відразу після цього з боку протилежної сторони було запущено БПЛА противника. Збройні сили України та ОБСЄ жодних безпілотних літальних апаратів в повітря не запускали. А з 16:02 до 16:08 годин українські позиції біля населеного пункту Петровське були обстріляні з автоматичних станкових гранатометів та стрілецької зброї. Цей обстріл зафіксовано представниками ОБСЄ та СЦКК, а відведення було зірвано незаконними військовими формуваннями”, – наголошується у зведенні.

“Українська сторона, залишаючись відданою неухильному виконанню Мінських домовленостей, незважаючи на безпосередню загрозу життю військовослужбовців Збройних сил України через здійснені збройні провокації, вогонь у відповідь не відкривала”, – зазначили в штабі АТО.

У заяві МЗС водночас сказано: “На виконання Рамкового рішення Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів (від 21 вересня 2016 р.), починаючи з 00.00 23 вересня 2016 р., підрозділи Збройних сил України неухильно дотримуються умов режиму припинення вогню відповідно до Графіку розведення сил та засобів у районах населених пунктів Станиця Луганська, Золоте, Петрівське.

Попри досягнуті у Мінську домовленості, російські окупаційні війська в порушення зазначених домовленостей упродовж останніх діб продовжили обстріли ділянок, на яких заплановане розведення сил і засобів. Так, протягом 1-2 жовтня 2016 р. було тричі порушено режим припинення вогню в районі н.п. Станиця Луганська.

Прицільний вогонь по підрозділах Збройних сил України вівся з напрямку гори Князя Ігоря:

  • 1 жовтня 2016 р. – з 00.10 до 00.27 із застосуванням СПГ, АГС, ГП-25;
  • 2 жовтня 2016 р. двічі – з 00.41 до 00.43 із застосуванням ЗУ-23-2 , СПГ та з 00.57 до 01.30 із стрілецької зброї.

Одночасно, 30 вересня ц.р. (з 17.40 до 17.45) зафіксовано прицільний обстріл позицій Збройних сил України із застосуванням АГС з напрямку н.п. Петрівське.

Таким чином, протягом семи діб (23, 24, 26, 27, 28 вересня, а також 01 та 02 жовтня 2016 року) в районі н.п. Станиця Луганська та однієї доби в районі н.п. Петрівське російськими окупаційними військами порушуються вимоги пп. 2 і 6 Рамкового рішення щодо виконання повного режиму припинення вогню на узгоджених ділянках розведення у районі населених пунктів Станиця Луганська та Петрівське.

Українською стороною було також зафіксовано непоодинокі випадки здійснення з боку незаконних збройних формувань обстрілів власних позицій з метою дискредитації Збройних сил України та звинувачення їх у порушенні режиму повного припинення вогню на цих ділянках.

У цьому контексті наголошуємо, що підрозділи Збройних сил України, залишаючись відданими неухильному виконанню Мінських домовленостей, у т.ч. Рамкового рішення ТКГ щодо розведення сил і засобів, незважаючи на безпосередню загрозу життю наших військовослужбовців через згадані вище обстріли, вогонь у відповідь не відкривають.

Очікуємо, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ відповідно до свого мандату, затвердженого рішенням Постійної ради ОБСЄ, та п. 11 Рамкового рішення ТКГ про розведення сил та засобів невідкладно перевірить наведені факти порушень режиму припинення вогню, дасть їм об’єктивну оцінку і доведе вичерпну інформацію про результати розслідування до відома глав держав та урядів «Нормандського формату», а також інших держав-учасниць ОБСЄ”.

“Ми також підтверджуємо свою готовність до обговорення усього комплексу питань, пов’язаних з імплементацією Рамкового рішення, в рамках Робочої підгрупи з безпекових питань Тристоронньої контактної групи, наступне засідання якої відбудеться у м. Мінськ 5 жовтня цього року”, – зазначили в МЗС України.

У відомстві нагадали, що  на 30 вересня 2016 р. було заплановано відеоконференцію Тристоронньої контактної групи щодо вирішення проблемних питань розведення сторін, але вона не була проведена у зв’язку з небажанням запрошених до участі в ній представників ОРДО взяти участь у цьому заході.

Відеоконференцію було перенесено на 13:00 3 жовтня цього року, однак вона вчергове була зірвана за мовчазної згоди Російської Федерації.

Міністерство закордонних справ України наголосило, що проведення 2 жовтня 2016 року в окремих районах Донецької та Луганської областей т.зв. “праймеріз” “теж не лише суперечить Мінським домовленостям, а й підриває зусилля з мирного врегулювання ситуації”.

“Закликаємо Російську Федерацію забезпечити неухильне виконання Мінських домовленостей, у т.ч. щодо розведення сил і засобів на узгоджених ділянках”, – ідеться у відозві МЗС.

Читайте також:
Геращенко: “Праймеріз” окупантів були націлені на зрив мінського процесу

Нагадаємо, 21 вересня в Мінську Тристоронньою контактною групою було підписано рамкову угоду про розведення сил і засобів на Донбасі в трьох “зонах безпеки” площею 2 кв. км. Одна з них – у районі міста Золоте Луганської області, де розташований КПВВ “Золоте”, який не працює через обстріли. Мета – відремонтувати його й запустити.

Згідно з домовленостями, СММ ОБСЄ має здійснювати на постійній основі моніторинг та верифікацію процесу розведення сил і засобів на узгоджених ділянках розведення,о відведення військ має відбуватися “дзеркально” в присутності ОБСЄ.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.