Лещенко розповів, що “єврооптимісти” тиждень робили в США

 

Народні депутати Світлана Заліщук, Сергій Лещенко та Мустафа Найєм під час візиту до Вашингтона минулого тижня закликали американську владу вжити рішучих заходів щодо засудження і невизнання заборони Російською Федерацією Меджлісу кримськотатарського народу, а також захисту корінного народу Криму.
Також члени фракції БПП мали зустрічі з американськими високопосадовцями, зокрема з помічником державного секретаря Вікторією Нуланд, при цьому просували ухвалення закону The STAND for Ukraine Act на підтримку України та порушували питання щодо повноважень НАБУ і стану системи електронного декларування в Україні.
Про результати візиту групи “єврооптимістів” до США йдеться в прес-релізі, який оприлюднив у соцмережі Сергій Лещенко.

“Ми вдячні віце-президенту Джозефу Байдену та Державному департаменту США, які оперативно відреагували на наші заклики та зробили відповідні заяви одразу після рішення Верховного Суду Російської Федерації щодо заборони Меджлісу. Кримських татар знищують як народ, і міжнародна спільнота повинна стати на його захист”, – зазначила Світлана Заліщук.

Візит трьох депутатів, що відбувся з 26 по 30 вересня, включав зустрічі із помічником державного секретаря США Вікторією Нуланд, радником віце-президента США Анною Маканджу, заступником помічника міністра оборони США Майклом Карпентером та координатором Держдепартаменту США з питань санкцій Деном Фрідом, членами Конгресу тощо.

Депутати в ході поїздки просували ухвалення Сенатом закону The STAND for Ukraine Act, який на законодавчому рівні зафіксує санкцій проти Росії та надає право президенту США надати Україні летальну зброю, що вже схвалений нижньою палатою Конгресу США.

“Найближчим часом на розгляд Сенату може бути внесений The STAND for Ukraine Act – дуже важливий і точковий документ, спрямований на надання допомоги у відновленні суверенітету і територіальної цілісності України. Про цей документ ми говорили всюди – починаючи від обох палат Конгресу, Пентагону і закінчуючи Держдепартаментом. Про нього все знають, всі говорять, але його розгляд і прийняття знаходиться на межі зриву”, – заявив Мустафа Найєм.

Ще одна тема візиту депутатів до Вашингтона стосувалася необхідності захистити незалежність новостворених антикорупційних органів в Україні.

“На зустрічах з американськими представниками ми порушували питання неприпустимості обмеження повноважень НАБУ та знищення системи електронного декларування. Наділення генпрокурора правом визначати підслідність корупційних злочинів призведе до знищення НАБУ, – зазначив Лещенко. – Навпаки, НАБУ потребує посилання – надання їм права на автономне прослуховування в рамках досудового слідства, а судова реформа повинна включати створення незалежного антикорупційного суду. Ми також закликали американську владу накласти персональні санкції на українських топ-корупціонерів”.

Перебуваючи в Капітолії, депутати зустрілися з конгресменами Сандером Левіним та Марсі Каптур, а також з головними спеціалістами від Республіканської та Демократичної партії комітету в міжнародних справах Сенату.

У ході візиту депутати виступили з доповідями на форумі CEPA та засіданні наглядової ради “Світового руху за демократію”, мали публічні виступи в Національному демократичному інституті (спільно з “Антлантичною радою”, Фондом підтримки демократії та Інститутом Кеннана), лекцію в Університеті Джорджа Вашингтона, а також круглі столи в Інститут миру США, Інституті Маккейна, зустрілися з журналістами Washington Post та Foreign Policy.

Візит депутатів відбувався коштом приймаючої сторони та не тягнув за собою видатків державного бюджету України, зазначено у звіті Сергія Лещенка.

Минулого четверга у Верховній Раді звертали увагу на відсутність депутатів Лещенка, Найєма і Заліщук на позачерговому засіданні з приводу звільнення суддів, що порушили присягу.

Читайте також:
Перевірка НАБУ встановила порушення при купівлі квартири депутатом Лещенком

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна