Як Окружний адмінсуд Києва визнав законність атестації поліції: ТЕКСТ РІШЕННЯ

 

Окружний адміністративний суд Києва відмовив повністю в задоволенні позовних вимог Професійної спілки органів внутрішніх справ України щодо атестації поліції. Про це сайту “Новинарня” повідомив адвокат Олег Волошинович, який представляє в суді інтереси Національної поліції.

Водночас він визнав, що очікував на протилежне рішення Окружного адмінсуду, судячи з перебігу справи.

Зазначимо, “Новинарня” ще 29 вересня повідомляла про результат розгляду справи в ОАСК.

Адвокат Волошинович надав “Новинарні” копію постанови суду, яка розкриває підстави виграшу Нацполіцією позову проти атестації її співробітників.

“Профспілка міліції не має жодного відношення до [реформованої] поліції”, – пояснив Олег Волошинович.

У постанові ОАСК з цього приводу зокрема йдеться: “Під час розгляду справи Позивачем не надано доказів порушення прав членів Професійної спілки атестованих працівників органів внутрішніх справ України під час видання оскаржуваного наказу”.

Нагадаємо, судовий розгляд позову профспілки атестованих працівників органів внутрішніх справ про скасування наказу №1465 про порядок проведення атестації поліцейських триває з квітня цього року.

За висновком юристів, у разі скасування наказу 1465 міністра внутрішніх справ Авакова від 17 листопада 2015 року про проведення переатестації в процесі трансформації міліції в поліцію могла бути скасована вся переатестація міліціонерів по Україні, і позивачі цього не приховували.

Як випливає з постанови ОАСК, визначальною для визнання законності інструкції МВС щодо атестації стала формальна недотичність зазначеної профспілки до нової поліції.

У постанові йдеться: “За таких обставин, суд дійшов висновку, що при прийнятті оскаржуваного наказу Міністр внутрішніх справ України діяв в межах, наданих чинним законодавтвом повноважень та на виконання вимог ст. 57 Закону України “Про Національну поліцію”, процедуру прийняття та опублікування даного рішення відповідачем дотримано, обґрунтованих підстав для визнання вищевказаного рішення незаконним позивачем не доведено та не встановлено судом під час розгляду даної адміністративної справи, а відтак підстави для визнання його нечинним відсутні”.

Голова Нацполіції України Хатія Деканоїдзе, коментуючи рішення суду від 28 вересня, написала у соцмережі: “Перемога! “Ми кілька місяців билися з профспілкою атестованих співробітників органів внутрішніх справ щодо законності наказу #1465, який регулює процедуру атестації. Профспілка хотіла визнати наказ незаконним і, відповідно, анулювати всі рішення атестаційних комісій.
28.09 окружний адміністративний суд визнав наказ законним.
Спасибі нашому правовому департаменту, який багато місяців працювала над цим питанням, і всім громадським діячам, і адвокатам, які брали участь у захисті за даним позовом”.

Новинарня” публікує повний текст постанови ОАСК у цій справі:

postanova-oask-politsiya-atestatsiya1 postanova-oask-politsiya-atestatsiya2 postanova-oask-politsiya-atestatsiya3 postanova-oask-politsiya-atestatsiya4 postanova-oask-politsiya-atestatsiya5 postanova-oask-politsiya-atestatsiya6

Як писала Новинарня“, суд у цій справі пішов у письмове провадження ще 15 червня цього року. Про це суддівська колегія в складі Руслана Арсірія, Олексія Огурцова та Валерія Кузьменка.

Це означало, що розгляд справи й ухвалення рішення мали відбуватися не лише без доступу преси та вільних слухачів, а й без присутності осіб, які беруть участь у справі.
Як привід для переходу в письмове провадження було використано те, що одна з третіх сторін не з’явилася на засідання. Ішлося про одного з непереатестованих поліцейських, яких залучила до справи профспілка.

Раніше на суді адвокат Волошинович наголошував на тому, що профспілка працівників ОВС не може представляти поліцейських, адже Національної поліції на час створення цієї профспілки не існувало.
Представники профспілки цю тезу заперечували, але врахували у судовому протистоянні. Після того, як на засіданні 20 квітня суд оголосив перерву аж до 15 червня, профспілка зібралася на з’їзд, під час якого було внесено відповідні зміни до статуту.




Нагадаємо, за висновком громадських активістів, у судових розглядах за позовами конкретних неатестованих поліцейських суди найчастіше скасовують результати атестації. Таким чиномочищення поліції в ході реформи – мінімальне.

Читайте також:
Звільнення з поліції оскаржило вже більше тисячі “старих ментів”.
Повна статистика позовів і судових рішень

Менти на атестації: хіт-парад найцікавіших діалогів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна