В’ятрович виступив проти військових почестей під час перепоховання бандита Котовського з мавзолею

 

Подільська (колишнє місто Котовськ) міська рада Одеської області проголосувала за перепоховання останків радянського військового діяча Григорія Котовського, який досі покоївся в мавзолеї. Про це повідомляє Dumskaya.net.

За рішенням міськради, місцеве КП “Ритуальна служба” перенесе труну з останками Котовського з мавзолею в парку Шевченка на кладовище №1 по Виноградній вулиці, де поховає з військовими почестями. При цьому церемонія пройде без участі преси.

Видання нагадує, що перший склеп для забальзамованих останків Котовського був побудований в місті, яке тоді називався Бірзула, ще в 1925 році, відразу після вбивства Котовського. У 1941 році саркофаг був зруйнований німцями, останки Котовського були поховані у спільній могилі. Мавзолей повністю відновили в 1965 році.

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович виступив проти військових почестей під час перепоховання тіла Котовського.

“Шановний пане Степан Полторак, не допустіть наруги над українською армією, якою може стати участь військових у похованні Григорія Котовського – бандита та активного учасника боротьби проти Української держави.
Хай злочинця ховають за близьким йому “воровським законом”, а не з військовими почестями української держави”, – написав В’ятрович у “Фейсбуці”, звертаючись до міністра оборони.

Як відомо, уродженець Кишинівського повіту Котовський за часів І Світової війни був дезертиром, який втік із Забайкальської каторги, чинив розбої в Бессарабії та на Одещині й був знову засуджений до каторги. Після революції Григорій Котовський приєднався до більшовиків, під час громадянської війни командував червоною кавалерійською бригадою, дивізією, корпусом.
17 листопада 1921 року, на чолі 9-ї кавалерійської дивізії, Котовський брав участь у битві під Базаром, в якій більшовики завдали поразки Волинській групі Армії Української Народної Республіки (командувач — генерал-хорунжий Юрій Тютюнник).
У 1925 році Котовський був застрелений своїм знайомим Меєром Зайдером на прізвисько Майорчик.

Нагадаємо, місто Котовськ було перейменоване в Подільськ 19 травня ц.р.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна