У Росії люди в камуфляжі всіляко намагалися зірвати виставку з українськими бійцями АТО

 

У Росії 29 вересня кілька десятків людей атакували фотовиставку Олександра Васюковича і Сергія Лойко. Знімки демонструють в московському Сахаровському центрі (громадська та правозахисна організація; в 2014 році була визнана “іноземним агентом”); на них в тому числі зображені солдати і офіцери збройних сил України. Обидва фотопроекти – призери міжнародного конкурсу “Прямий погляд”, організованого центром документальної фотографії Fotodoc при Сахаровському центрі. Напередодні невідомий оббризкав знімки червоною фарбою. Про це пише Meduza.

Перший напад на виставку було скоєно в середу, 28 вересня. Невідомий чоловік зіпсував кілька робіт Олександра Васюковича і Сергія Лойко, окропивши їх червоною фарбою з балончика. При цьому чоловік вигукував лайки на адресу фотографів; Васюковича він назвав “сором’язливим фашистом”. Затримати його не вдалося. За даними “Московського комсомольця”, це був “активіст і художник” Антон Бєліков.

У четвер, 29 вересня, виставку зірвали кілька десятків чоловіків, серед яких був депутат муніципального округу Якименко Дмитро Захаров, розповіли очевидці. За їх словами, спочатку в Сахаровському центрі з’явився невідомий чоловік, який голосно вимагав закрити виставку, оскільки “не для цього його друзі гинули на Донбасі”. Потім інший чоловік почав зривати аркуші паперу, які співробітники центру повісили замість зіпсованих напередодні робіт. Пізніше прийшов Дмитро Захаров, а слідом за ним – група чоловіків; деякі з них були одягнені як козаки, інші – в камуфляжну форму. З криками “Фашисти!” і “Жидобандерівці!” вони зривали листи зі стін.

Співробітники Сахаровського центру зазначили, що разом з нападниками в зал увійшли кореспонденти телеканалів RenTV, “Звезда” і Life; всі вони з’явилися біля центру за кілька годин до відкриття виставки.

Муніципальний депутат Захаров приніс з собою трилітрову банку з червоною рідиною, на якій був напис “Кров дітей Донбасу, убитих українцями”. Депутат розповів, що хотів “висловити громадянську позицію”; він також вручив директору Сахаровського центру Сергію Лукашевському копію запиту до Слідчого комітету з проханням “перевірити виставку на пропаганду українського націоналізму”. Захаров зазначив, що фотографи – свідки і, “можливо, співучасники” злочинів, пов’язаних із забороненими засобами ведення війни, в яких СК підозрює українську армію. Захаров також назвав зображених на фотографіях військовослужбовців “карателями” і “вбивцями”.

На виставку приїхали два наряди поліції, причому перший, що з’явився близько другої дня, не намагався зупинити обурених відвідувачів, розповів  один з координаторів центру. Другий наряд ( “він був більший, близько семи осіб”) з’явився після третьої; поліцейські вивели з приміщення всіх відвідувачів і заблокували вхід на виставку “для проведення слідчих дій”. Центр відкрили тільки ближче до шостої години вечора. Співробітники також розповіли, що одного чоловіка, який “ліз битися”, поліцейські відвели в свій автомобіль.

Водночас співробітники ГБУ “Житловик” спробували вивезти на екскаваторі частину меморіалу на честь Андрія Сахарова, розташованого біля будинку, в якому він жив (зараз там розташовується архів Сахаровського центру). За словами співробітників центру, такою була “реакція” працівників комунальних служб на анонімну скаргу, подану ще 26 вересня: в ній конструкцію, що служить підставкою для квітів, назвали “будівельним сміттям”. На місці також знаходився співробітник поліції, заявили співробітники центру. Вивіз конструкції вдалося зупинити.

Виставка продовжить свою роботу до 30 вересня, сказали в Сахаровському центрі. За словами його співробітників, замість фотографій, швидше за все, знову повісять аркуші паперу, “які виражають позицію центру”. В організації запевнили, що напад ніяк ні вплине на найближчі плани Сахаровського центру: всі анонсовані дискусії відбудуться.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна