Щоб звільнити “суддів Майдану”, Раді в умовах “саботажу БПП” знадобилися десятки голосувань

 

Верховній Раді знадобилося чотири з половиною години і десятки голосувань, щоб на позачерговому засіданні 29 вересня звільнити 29 суддів із формулюванням “за порушення присяги”.

Останніх дев’ятьох “суддів Майдану” Рада відправляла більше двох годин.

Зокрема, народні депутати проголосували за звільнення п’ятьох суддів Апеляційного суду Києва – Світлани Коваль, Олександра Беця, Людмили Бартащук, Ольги Єфимової та Марії Приндюк, які не побачила порушень при перегляді справ євромайданівців.

Як відомо, Приндюк також у 2003 році після першого затримання вбивці Георгія Гонгадзе Олексія Пукача відпустила його на підписку про невиїзд, після чого генерал міліції зник.
За словами депутатки з “Народного фронту” Вікторі Сюмар, частина нардепів із БПП багаторазово не голосували за відставку Приндюк, через те що її чоловік працює в Київській міській держадміністрації (з осені 2014 року Геннадій Приндюк – начальник управління з питань правоохоронної роботи, запобігання та протидії корупції апарату КМДА).

Спікер Андрій Парубій та інші промовці неодноразово закликали депутатів “згадати ідеали Майдану”, події січня-лютого 2014 років, коли судді виносили неправосудні рішення проти активістів Майдану, повернутись до зали і голосувати.

Фракції “Батьківщина” та Радикальна партія звинувачували адміністрацію президента в “політичній корупції” – на підставі того, що частина фракції БПП, присутня в парламенті, не голосує за звільнення суддів за порушення присяги. Таким чином, робила висновок опозиція, лідерам Блоку Порошенка вигідно мати у своїй залежності низку конкретних одіозних суддів.

За словами Юлії Тимошенко, в голосуванні не брали участь “найближчі люди Порошенка” – Ігор Кононенко, Сергій Березенко, Олександр Грановський, а також представник президента у ВР Артур Герасимов.

При тому, що для позитивного рішення парламенту багато разів бракувало лічених голосів (від 10 до одного), у фракції БПП, за даними сайту Ради, не голосували 10-15 депутатів, присутніх у ВР. “За” були близько 80.
Також кілька нардепів не голосували в “Народному фронті”.

Позафракційний Віктор Чумак закликав президента Порошенка, який вочевидь дивився трансляцію засідання Ради по ТБ, зателефонувати залежним від нього нардепам та змусити їх до голосування.

Згодом Кононенко і Березенко повернулися до зали ВР і голосували “за”, але натомість не голосували понад 10 інших нардепів із БПП.

Так, голосування за те, щоб звільнити суддю Апеляційного суду Києва Світлану Коваль, набрало 228 “за” лише з 15-го разу.

Як заявив Олег Ляшко, “ми взяли гріх на душу й кнопкодавили” (голосували за відсутніх), тому що це менший гріх, аніж незвільнення скомпрометованих суддів.

У перші дві години розгляду Рада з меншими проблемами проголосувала за відставку низки суддів, в тому числі й тих, хто виносив неправосудні рішення щодо активістів Майдану.

Серед звільнених, зокрема, Ігор Кожухов та Алла Домарацька, а також суддя Печерського райсуду Світлана Волкова, яку звинувачують у винесенні незаконного рішення про звільнення з-під варти колишнього командира спецроти “Беркут” Дмитра Садовника.

Суддя Вищого господарського суду Віктор Татьков рішенням ВР звільнений в порядку люстрації.

Коментуючи звільнення Татькова, керівник люстраційного департаменту Міністерства юстиції Тетяна Козаченко написала в соцмережі:
“Татьков більше не суддя! Екс-голова ВГСУ (2010-2014 рр.) (а за моїм власним переконанням, одна з двох найбільших корупційних фігур судової влади за всю історію країни) звільнений парламентом за люстраційним законом.
У нього за люстраційним законом конфлікт вже два роки, і шкода, що всі ці два роки він мав можливість виносити рішення ім’ям України. Тільки зараз ВРУ таки виконала вимоги Закону. Завтра Рада втрачає ці повноваження.
Чекаємо від Ради відомості по Татькову до реєстру осіб до яких застосовані заборони (люстрація) для включення в реєстр!”

Щодо чотирьох суддів, які не мають відношення до рішень з приводу Майдану, Рада не ухвалила рішень про звільнення. На них робила подання ще Вища рада юстиції часів Януковича.

“Опозиціний блок” не брав участь у голосуванні. Депутат від “Опоблоку” Василь Німченко заявив, що наразі у парламенті “відбувається інквізиція”.
Він зокрема наголошував на тому, що, згідно з регламентом, суддів мають за три дні попередити про виклик до Верховної Ради з приводу їх звільнення, і ця норма дотримана не була, судді не присутні в сесійній залі.
Це може стати підставою для оскарження рішень ВР у судах.

Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк пояснив, це питання – у віданні парламенту, а не ВРЮ. Крім того він зазначив, що ці судді не з’являлись і на засідання кваліфікаційної комісії.

Водночас народний депутат від “Народного фронту” Леонід Ємець зазначив, що двох днів після оголошення позачергового засідання цілком достатньо для того, щоб дістатись на засідання Верховної Ради “навіть з Австралії”.

Коментуючи рішення позачергової сесії, голова ВР Андрій Парубій заявив на брифінгу: “Ми крок за кроком вичавлюємо корупцію з України. Сьогодні я доклав усіх зусиль, щоб всі судді, які ухвалювали злочинні рішення проти Майдану, проти України, були позбавлені суддівських повноважень”.

Адвокат майданівців Роман Маселко у “Фейсбуці” нагадав: “До вечора ще чекаємо указу президента по судді Царевич”.
Ідеться про рішення президента щодо звільнення ще однієї одіозної “судді Майдану”, для якого час спливає 30 вересня.

Як відомо, з 1 жовтня набирають чинності зміни до Конституції в частині судоустрою, які скасовують можливість звільнення судді за порушення присяги.
Президент Петро Порошенко попросив голову ВР Андрія Парубія скликати позачергове засідання для звільнення низки суддів, оскільки їхні справи після 1 жовтня мали повернутися до Верховної ради юстиції для перегляду.
“Слід звільнити за порушення присяги усіх суддів, щодо яких внесено подання ВРЮ, в тому числі причетних до незаконних арештів майданівців”, – пояснив президент. За твердження Порошенка, невирішення вказаного питання позначиться на функціонуванні судової системи та проведенні судової реформи.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна