Печерський суд зобов’язав ГПУ зняти з розшуку міністра часів Януковича

 

Печерський райсуд Києва зобов’язав Генеральну прокуратуру прийняти рішення про припинення розшуку колишнього міністра екології та природних ресурсів часів Януковича Миколи Злочевського. Про це йдеться в рішенні судді Світлани Шапутько від 13 вересня, пишуть “Українські новини“.

Адвокат екс-міністра просив суд зобов’язати Генпрокуратуру протягом 24 годин відновити призупинене розслідування проти свого підзахисного і протягом 2 місяців – закрити його.
Також він просив суд зобов’язати слідчих протягом 48 годин прийняти рішення про припинення розшуку Злочевського.

Захисник стверджує, що екс-міністр оголошений в розшук незаконно і всі процесуальні терміни розслідування проти нього закінчилися.

Представник Генеральної прокуратури в суді не визнав вимоги клопотання, але зазначив, що підозрюваний був оголошений в розшук без достатніх підстав.

Суддя, дослідивши матеріали справи, прийняла рішення, що Злочевському не було повідомлено про підозру з дотриманням всіх процедурних моментів, таким чином, він не може бути оголошений в розшук.

Крім того, суддя прийняла рішення, що інкримінований Злочевському злочин, а саме – отримання службовою особою неправомірної вигоди в особливо великому розмірі, стосується виключно незаконного отримання грошових коштів, а не будь-яких активів.

При цьому суд вирішив, що надходження на банківські рахунки іноземних компаній “Brociti Investments Limited” та “Burisma Holdings Limited”, акціонером яких є екс-міністр, грошових коштів на загальну суму 279 275 000 гривень, є законним, і з них сплачені податки в бюджет України.

Зазначено, що в серпні поточного року суд дозволив розкрити банківську таємницю та надав тимчасовий доступ до активів Злочевського в банківських установах на території Швейцарії і Великої Британії.

Генпрокуратура призупинила розслідування проти екс-міністра, позаяк направила запити про надання міжнародної правової допомоги в компетентні органи зазначених держав.

Суддя Шапутько частково задовольнила клопотання захисту і зобов’язала Генпрокуратуру встановити розумний строк для прийняття слідчим законного і неупередженого рішення про відновлення досудового розслідування, а також рішення про припинення розшуку Злочевського.

Як відомо, Генпрокуратура оголосила в розшук колишнього міністра екології часів Януковича Миколу Злочевського 16 січня 2015 року.
7 липня 2016 року Генеральна прокуратура почала операцію з виявлення нової “газової схеми”, до якої причетний екс-міністр екології Микола Злочевський.

Читайте також:
Слідчий Сус зняв арешт зі свердловин Злочевського

Латвійський бюджет поповнився на 50 млн. євро, які відмили
в Україні чиновники часів Януковича

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна