Марчук відповів Гарбузу: відведення військ на 1 км не призведе до втрати території

 

Нещодавно укладена рамкова угода про розведення сил і засобів на Донбасі не призведе до втрати українських територій. Про це заявив представник України у підгрупі з безпеки Тристоронньої контактної групи Євген Марчук, коментуючи слова голови Луганської ВЦА Юрія Гарбуза, який вважає, що в результаті відведення військ Україна втратить Столицю Луганську і низку важливих підприємств.

Марчук у своєму “Фейсбуці” пояснив, що три ділянки розведення сил розміщені на лінії зіткнення “не “в”, а “в районі населених пунктів”.

Він підкреслив, що до цих ділянок входить жоден населений пункт чи електростанція.

В центрі двох ділянок – зруйнований міст через річку Сіверський Донець (Станиця Луганська) і непрацюючий через обстріли КПВВ “Золоте”. Мета – відремонтувати його й запустити, зазначив Марчук.

“Сторони мають після семи днів повної тиші на цих ділянках, а не по всій лінії фронту, відвести війська синхронно, тобто одночасно, і дзеркально, тобто один напроти одного, при участі й постійному контролі патрулів СММ ОБСЄ та СЦКК по одному кілометру від лінії зіткнення і по одному кілометру ліворуч і праворуч. Тобто мова йде про квадрат 2х2 кілометри”, – пояснив Євген Марчук.

“Оскільки дистанція в 1 кілометр (від лінії зіткнення) дозволяє сторонам самостійно надійно контролювати територію, в тому числі вогневими засобами, “сюрприз” протилежної сторони неможливий”, – додав він.

Водночас Марчук констатував, що українська сторона не надто вірить у розведення військ.

“Ніякого телячого чи піонерського оптимізму ні в кого із українських переговорників немає, що все відбудеться так, як планується. Недовіра сторін зашкалює. Що краще, нічого не робити і чекати, поки не будуть вирішені всі проблеми Донбасу по українському сценарію, чи пробувати хоч трохи “розвантажувати” лінію фронту? Де зараз “Торнадо”, “Смерчі”, “Урагани”, “Піони” , “Точки-У”? Вони самі пішли від лінії зіткнення?” – констатував переговорник.

Читайте також:
Для виконання угоди про розведення сил на Донбасі потрібна політична воля сторін, – Штайнмаєр

Нагадаємо, що 21 вересня в Мінську було підписано рамкову угоду про розведення сил і засобів на Донбасі.
Перші три “зони безпеки” площею 2 кв. км мають бути створені з гуманітарних міркувань в районі населених пунктів Петровське (ОРДО), Золоте та Станиця Луганська (Луганська область).
Згідно з цими домовленостями, СММ ОБСЄ здійснює на постійній основі моніторинг та верифікацію процесу розведення сил і засобів на узгоджених ділянках розведення.
Дія угоди може бути поширена й на інші ділянки фронту, однак вони будуть визначені в результаті подальших консультацій.

Детальніше про деталі й механізми угоди читайте в матеріалі “Новинарні”:
У Мінську підписано угоду про відведення військ у трьох зонах безпеки на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна