Москва скликала з’їзд сепаратистів усього світу. “ДНР/ЛНР” не запросили, але вони приїхали

 

У Москві відбувся з’їзд сепаратистських рухів з усього світу, фінансований із державного бюджету Росії. При цьому до офіційного списку гостей не було включено представників самопроголошених “Донецької…” і “Луганської народної республіки”, повідомляє “Медуза”.

За інформацією видання, форум “Діалог націй. Право народів на самовизначення і побудову багатополярного світу” проводиться в столиці РФ уже вдруге. Конференція, яка в 2015 році мала назву “експертної”, а в 2016-му стала “правозахисною” і засідала в неділю, 25 вересня, в готелі “Рітц Карлтон Москва”.

Її організатором виступив – “Антиглобалістський рух Росії” (президент – Олександр Іонов). На проведення заходу АДР другий рік отримує від грант від уряду Росії, цього разу – 3,5 мільйона рублів.

На “форму сепаратистів” приїхали представники 11 угруповань, зокрема від Придністровської молдавської республіки (Молдова), Демократичної партії й партії “Аль-Мараді” (Ліван), партії “Шинн Фейн” (Ірландія), Королівства Гаваї, штатів Каліфорнія й Техас, Сомаліленду (Сомалі).

Кремлівський пропагандистський ресурс Russia Today, який присвятив заходу великий серйозний матеріал із коментарями учасників, інформує про присутність також делегатів від таких формацій, як Борінкен (Пуерто-Ріко), коаліції “Каталонська солідарність за незалежність” (Іспанія), Нагірно-Карабахська республіка (окупована Вірменією територія Азербайджану).

“Сепаратистів зі сходу України до списку гостей чомусь не включили”, – повідомив кореспондент “Медузи”, зазначивши, що при цьому представники окремих районів Донеччини й Луганщини все одно брали участь у засіданні, розташувавшись із протилежного боку столу від Олександра Іонова.

“У фойє п’ятизіркового готелю стояли кілька людей у камуфляжі – зібравшись у невелику групу, вони обговорювали долю самопроголошених республік на південному сході України”, – також зазначив журналіст “Медузи”.

У своєму виступі Олександр Іонов закликав “деякі країни і США позбутися імперських замашок”, засудив екстремізм і закликав до мирних переговорів у всіх сепаратистських конфліктів.

Заступник міністра закордонних справ самопроголошеної ПМР Дмитро Паламарчук згадав кілька референдумів – від Південного Судану до Криму, пов’язавши їх із “новою хвилею деколонізації”, яка, за його словами, зараз відбувається в світі, а також засудив чинний світовий порядок, “спрямований на злам національної ідентичності і зміну мовної матриці”.

Присутній на форумі депутат Держдуми від ЛДПР Михайло Дегтярьов заявив, що “расизм, нацизм, фашизм, работоргівлю” придумали в Європі і Америці, у світі зараз працює “теорія керованого хаосу”. Свій виступ він завершив зверненням до американського народу: “Не по Савці свитка, не можете ви нести відповідальність за світову стабільність!”

Виконавчий директор Техаського національного руху Нейт Сміт велику частину своєї промови присвятив тому, як важливо “не нав’язувати свої принципи” іншим сепаратистським рухам і зберігати дружні відносини з державами-сусідами. Водночас він повідомив, що готує референдум про незалежність Техасу від США.

Президент руху за незалежність Каліфорнії Yes California Луїс Марінеллі також анонсував референдум про незалежність Каліфорнії, який повинен відбутися в 2019 році.

Крім гостей, слово дали делегатам, які не змогли прилетіти в Москву, але прислали свої відеозвернення. Зокрема, король Гавайських островів Едмунд Сільва-молодший розповів, що окупаційні американські війська “поступово втрачають легітимність” на Гаваях і “несподівано закликав до спільного пошуку вирішення проблеми кліматичних змін”.

За інформацією RT, в результаті конференції незабаром в Москві з’явиться консульство невизнаної держави Борінкен (острів Пуерто-Ріко, неінкорпорована територія США).

“В цілому, тези делегатів не сильно відрізнялися одна від одної – всі вони так чи інакше говорили про право народів на самовизначення, маючи на увазі сепарацію від держав-узурпаторів. При цьому практично всі гості підкреслювали, що домагатися незалежності мають намір мирним шляхом”, – резюмував спостерігач.

“В ході дебатів все організації зійшлися в тому, що потрібно боротися проти гегемонії США й утворення однополярного світу, а ООН в її сьогоднішньому вигляді не справляється з такими функціями”, – пише “Раша тудей”.

“Іноземні гості на конференції приділили багато уваги питанню визнання Криму. В результаті дебатів всі одностайно прийшли до висновку, що позиція президента України Петра Порошенка не правильна, тому що рішення всенародного референдуму непорушні”, – так Russia Today “додає легітимності” анексії Криму через заяви “форуму сепаратистів”.

На провідних сайтах сепаратистів “ДНР/ЛНР” наразі немає згадок про участь у форумі в Москві.

Читайте також:
Сорос: Росії загрожує крах у 2017 році, тому Путін валить ЄС

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна