Президент звільнив двох київських суддів, які переслідували євромайданівців

 

Президент Петро Порошенко підписав укази про звільнення з посад суддів Шевченківського районного суду міста Києва Світлани Гайдук та Наталії Гриньковської у зв’язку з порушенням ними присяги судді. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Як зазначається, Тимчасова спеціальна комісія з перевірки суддів загальної юрисдикції встановила, що суддя Гайдук під час Революції Гідності, ухвалюючи рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком 60 днів до громадянина В. Загоровка за підозрою у організації масових заворушень, а також активній участі у масових заворушеннях (частина перша статті 294 Кримінального кодексу), грубо порушила ст. 177, 178, 194, 206 Кримінально-процесуального кодексу України.

Зокрема, вона застосувала до нього занадто тяжкий запобіжний захід без наявної обґрунтованої підозри у вчиненні кримінального правопорушення, не довела ризиків перешкоджання кримінальному провадженню з його боку. Крім того, суддею було проігноровано порушення прав підозрюваного під час затримання. Внаслідок неправомірних дій судді Гайдук цей громадянин став інвалідом III групи, оскільки, перебуваючи під вартою, не міг своєчасно отримати належного лікування травм, завданих йому під час затримання.

Ухвалюючи рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, суддя не забезпечила дотримання приписів КПК України, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також практики Європейського суду з прав людини, наголошує прес-служба президента.

Суддя Наталія Гриньковська під час Революції Гідності також порушила вимоги кримінального процесуального законодавства (ст. 183 КПК України), застосувавши до громадянина В. Гарагуца занадто тяжкий запобіжний захід без наявної обґрунтованої підозри у вчиненні ним кримінального правопорушення та проігнорувала порушення прав підозрюваного під час затримання.
Ухвалюючи рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, суддя Гриньковська так само не забезпечила дотримання приписів КПК України, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також практики Європейського суду з прав людини.

Крім того, Гриньковська під час притягнення до адміністративної відповідальності на підставі статті 122-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (невиконання водіями вимог працівників міліції про зупинку транспортних засобів) громадян О. Цибенка, О. Жиленкова, С. Багінського, В. Пономарьова, О. Товчигречка та О. Бобіна не вжила заходів для повного, об’єктивного та всебічного з’ясування кожної справи, що свідчить про необ’єктивний та упереджений розгляд справ щодо зазначених осіб та є порушенням присяги судді.

Адвокат майданівців Роман Маселко, коментуючи указ президента, написав у “Фейсбуці”:

“Нарешті! Президент звільнив ще двох суддів Майдану за порушення присяги. Це судді Шевченківського суду – Н. Гриньковська та С. Гайдук.

Чесно кажучи, не розумію, чому указ підписувався ТАК ДОВГО, адже подання на обох були зроблені 6 місяців тому.

До речі, якщо судді, щодо яких є подання про порушення присяги, не будуть звільнені до 30 вересня (вступ в силу змін до Конституції), то вони мають шанс уникнути звільнення (з 30 вересня такої підстави звільнення як порушення присяги вже не буде).

Сподіваюсь, президент не хоче допомогти судді Царевич зачепитись за посаду та видасть указ про її звільнення до 30 вересня.

А тим часом ВРУ вже майже зробила такий подарунок понад 20 суддям Майдану, бо закінчила пленарні засідання, так і не звільнивши їх. Тому ми вимагаємо скликати позачергове засідання та нарешті прийняти рішення про звільнення цих суддів.

Варто знати, що за майже три роки із 330 “суддів Майдану” реально звільнено лише 9 суддів. ЛИШЕ 9!!!
ВРУ не звільнила ЖОДНОГО.

Якщо Президент або нардепи не скличуть позачергову сесію та не вирішать цих питань, то це покаже їх справжні наміри стосовно очищення суддівського корпусу”.

Читайте також:
Вища рада юстиції таки звільнила одіозну “суддю Майдану” Царевич

ВРЮ відмовилася звільняти суддю, який арештував побитого євромайданівця Гавриліва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна