Як склалося життя Ірини Довгань з відомого фото, яку в 2014 році з прапором біля стовпа били “ДНРівці”

 

Юрій Луканов
журналіст, голова Незалежної медіа-профспілки України у 2011-2016 рр.

(FB)

Всі, мабуть, пам’ятають це фото. Воно було опубліковано в “Нью-Йорк таймс”. Його героїня Ірина Довгань з Ясинуватої була захоплена бойовиками “ДНР” і звинувачена в шпигуванні на користь України. Їй надягли таку табличку (“Она убивает наших детей. Агент карателей”) і виставили на глум у Донецьку. На щастя, її сфотографували, і сама Ірина вважає, що це фото врятувало їй життя.

Тепер пані Ірина перебуває у Варшаві на щорічній конференції ОБСЄ з людського виміру. Вона розповідає про свій досвід полону в “ДНР”. Власне, про це в Україні вже розповідалося. Цікаво інше. Що вона нині робить.

Я поспілкувався з пані Іриною, вона справила враження дуже м’якої інтелігентної жінки. Тим не менше, вона з тих, хто не падає під ударами долі.

Вона в Ясинуватій мала свій косметологічний кабінет. Двадцять років родина будувала будинок. Там у неї сад, куди вона звозила рослини з усього світу. Вона дуже багато подорожувала до війни.

Тепер вона переїхала кудись під Васильків Київської області. Надає косметологічні послуги переважно своїм землякам із Донецької області, котрі виїхали до столиці з окупованих територій. Винаймає кімнату для роботи в одному з готелів. Дає собі раду.

На моє запитання, чи зверталася вона до психолога після пережитої травми, Ірина сказала, що ні. Вона обійдеться без цього.

Ірина Довгань у Варшаві. Фото: ФБ Юрій Луканов

Ірина Довгань у Варшаві. Фото: ФБ Юрій Луканов

Пані Ірина виступала на кількох заходах, де розповідала про свій сумний досвід полону “ДНР”. До речі, звільнили її журналісти – француз Марк Франкетті і британець Ендрю Крамер.

Читайте також:
Більшість українців позитивно ставиться до переселенців з Донбасу. ІНФОГРАФІКА

Екс-в.о. мера Слов’янська Олег Зонтов: На могилах бойовиків з’являються свіжі квіти

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна