Через порушення підслідності ГПУ може нівелювати всі докази проти чиновників

 

Вищий спеціалізований суд України визнав, що через порушення підслідності докази, зібрані слідством, можуть бути визнані в суді недопустимими. Про це йдеться у роз’ясненні суду, за яким звернувся керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, інформує “Українська правда”.

Тобто порушення підслідності (наприклад, якщо справою, яку повинна вести НАБУ, займається ГПУ) може повністю нівелювати доказову базу.

На думку суддів судової палати у кримінальних справах ВССУ, “проведення досудового розслідування кримінального провадження, зокрема, проведення окремих слідчих дій, заходів забезпечення кримінального провадження, органом, до компетенції якого, згідно із процесуальним законодавством, не віднесено його здійснення, порушує загальні засади законності здійснення кримінального провадження” та “унеможливлює виконання завдань кримінального провадження”.

Водночас, у своєму висновку судді звернули увагу на те, що відповідно до Кримінально-процесуального кодексу України, зібрані таким чином докази можуть бути визнані в суді недопустимими.

“Водночас, питання допустимості тих чи інших доказів вирішується під час судового розгляду судом, який здійснює розгляд кримінального провадження” – зазначили у своєму висновку судді ВССУ.

Як відомо, раніше Спеціалізована антикорупційна прокуратура повернула до прокуратури Києва кримінальну справу щодо заступника міністра охорони здоров’я Романа Василишина, яку та передала в САП 15 липня.

Читайте також:
ГПУ вручила підозру члену ВРЮ Гречківському, вкритому в корупції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна