Україна не може дозволити собі виплачувати пенсії “мертвим душам” на Донбасі, – Геращенко

 

Під час візиту в Україну депутатів Європарламенту було порушено питання виплат на непідконтрольних територіях Донецької і Луганської областей. “Українська влада не може виконувати свої повноваження на окупованих територіях, де не працюють українські пенсійні фонди, банки, пошта. Тому пенсіонери змушені реєструватися як ВПО (внутрішньо переміщені особи)”, – таку позицію Києва передала перша заступниця голови Верховної Ради, представниця України у тристоронній контактній групі з питань Донбасу Ірина Геращенко.

“Для української сторони стоїть гостро питання процедура верифікації призначення та відновлення соціальних та пенсійних виплат, так як через відсутність органів державної влади на сході України неможливо отримати доступ до реєстрів. А виплачувати пенсії “мертвим душам” – ми собі дозволити не можемо”, – пояснила Геращенко на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

Вона навела статистику: на сьогодні 505,8 тисяч внутрішньо переміщених осіб отримують пенсійне забезпечення, “і очевидно, що левова частина цих літніх людей проживає на окупованих територіях, але щомісяця їздить отримувати пенсії в підконтрольні українській владі населені пункти”.

Станом на серпень 2014 року на обліку в Пенсійного фонду України в регіоні перебували 1 млн. 278,2 тисяч пенсіонерів, але станом на 1 вересня 2016 року до органів Пенсійного фонду України за відновленням виплати пенсії не звернулись лише 149 тисяч осіб.

З 2014 року по серпень 2016-го Україна виплатила 41,8 млрд. гривень на забезпечення пенсійних виплат ВПО, повідомила Ірина Геращенко.

Читайте також:
Жебрівський: Майже півмільйона “переселенців” Донеччини
насправді залишаються в “ДНР”

Тука пояснив, переселенці з яких міст муситимуть повертати отримані соцвиплати

Що таке верифікація та як уряд відіб’є в шахраїв і “мертвих душ” 5 млрд. грн. соцвиплат

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна