У Мінську підписано угоду про відведення військ у трьох зонах безпеки на Донбасі

 

На переговорах Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі в Мінську 21 вересня підписано угоду про відведення військ і озброєнь у трьох зонах безпеки – біля Станиці Луганської, Золотого і Петрівського.
Як заявив спеціальний представник ОБСЄ у ТКГ  Мартін Сайдік, договір підписали представники України й Росії, парафували представники окремих районів Донецької та Луганської областей.

Селище міського типу Станиця Луганська й місто Золоте – населені пункти в Луганській області (підконтрольна Україні територія), село Петрівське – наразі на непідконтрольній території Донеччини.

“Після тримісячних наполегливих переговорів та роботи підгрупи з питань безпеки сьогодні (21 вересня) вдалося нарешті узгодити рамковий документ із розведення сил та засобів. Цей документ був підписаний представниками України та РФ в Тристоронній контактній групі, а також парафований представниками ОРДО і ОРЛО”, – сказав Сайдік.

Представник України у безпековій підгрупі ТКГ Євген Марчук в інтерв’ю “Радіо Свобода” зазначив, що це може стати “початком нової якості вирішення усіх проблем” на Донбасі у разі виконання угоди.

“Угода передбачає відведення по 1 кілометру кожної зі сторін у трьох зонах безпеки. По суті це означатиме створення квадрату безпеки 2 км у глибину і 2 км – в ширину. Це те, чого раніше не було. І в принципі відведення військ ще не було. Це перша спроба”, – зазначив Марчук.

ОНОВЛЕНО. У коментарі виданню “Апостроф” Євген Марчук конкретизував суть домовленостей: “Щодо Станиці Луганської ми спочатку хотіли поширити цю зону до державного кордону. Переговори проходили в два раунди, але, на жаль, нічого не вийшло, і ми зупинилися саме на такій схемі”.

“Три ділянки – це тільки початок, – сказав Марчук. – Є ще чотири, які будуть узгоджені під час наступного раунду переговорів. Якщо перший досвід виявиться вдалим, будуть ще десятка півтора або два для того, щоб поступово завершити процес відведення підрозділів по всій лінії фронту, протяжність якої становить 426 км”.

За словами учасника переговорів, поки рано називати наступні ділянки, де може бути домовлено відведення військ і озброєнь, але “всі вони йдуть нижче по карті” (від Луганщини в бік півдня Донецької області).
“Там є місця дуже складні для процесу відведення військ”, – свідчить Марчук.

Він визнав, що перші три ділянки “важливі не з військової, а з гуманітарної точки зору”. Наприклад, у Станиці Луганській є підірваний міст і КПВВ – літнім людям дуже складно ходити по цьому мосту. Або Золоте, де контрольний пункт в’їзду-виїзду не працює через обстріли.

“Зараз важке озброєння, в основному, відведено на 15 км в обидва боки, але снайпери працюють, БМП і великокаліберні кулемети стріляють… Але якщо нам вдасться відвести і це “добро”, тоді в людей з’явиться атмосфера реального спокою”, – сказав Марчук.

За словами українського представника в безпековій підгрупі, процес реалізації домовленостей про відведення військ складний і передбачає підготовчий етап.

“Сторони повинні чітко показати представникам ОБСЄ, де знаходяться їхні підрозділи зараз і куди вони будуть відведені потім. Представники ОБСЄ повинні, в свою чергу, все точно зафіксувати і верифікувати. Відвід повинен здійснюватися симетрично і дзеркально, тобто – одночасно на одну й той саму відстань, і обов’язково під контролем ОБСЄ. Передбачається також блокування порушень”, – сказав Євген Марчук.

“В результаті тримісячної роботи і численних узгоджень ми виписали абсолютно всі види порушень, в тому числі і невійськового характеру. Йдеться, скажімо, про знаходження в зоні відведення сторонніх осіб і перешкоджання роботі представників ОБСЄ, якщо їм не дають пройти на той об’єкт, куди вони хочуть і коли вони хочуть. Чітко визначена відповідальність сторін і що необхідно зробити у разі фіксації порушень. Вперше, і це дуже важливо, ОБСЄ взяла на себе зобов’язання цілодобово проводити моніторинг ситуації. Тобто, ми абсолютно точно будемо знати, хто саме і коли порушив угоду”, – повідомив Марчук.

Він повідомив, що до угоди додається графік відведення, на виконання якого виділяється 13 днів.

Євген Марчук наголосив, що надія на імплементацію угоди є, адже всі три ділянки “мають не військове, а виключно гуманітарне значення”.
“Але ми розуміємо, що ідеальних ситуацій не буває, стан війни зберігається і недовіра все ще дуже висока”, – констатував екс-прем’єр, колишній голова СБУ, міністр оборони і секретар РНБО.

У трактуванні сепаратистів зрушення в підгрупі з безпеки ТКГ стали наслідком “досить серйозного тиску, що чиниться в останнім часом на Україну”.

“Ми вперше за довгий час побачили конструктивний діалог з українською стороною, готовність іти на компроміси і приймати рішення. Якби такий самий тиск наших партнерів чинився і на інші підгрупи, переговорний процес був би значно інтенсифікований”, – заявила прес-секретарка голови делегації так званої “ДНР” у Мінську Дениса Пушиліна Вікторія Талакіна, яку цитує сепаратистський ресурс ДАН.

У Мінську раніше вже домовлялися про відведення озброєння від лінії розмежування на Донбасі, проте ці домовленості не виконуються. Зокрема в раніше у спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ заявляли, що підтримувані Росією бойовики і українські військові не змогли повністю відвести заборонене Мінськими угодами озброєння від лінії зіткнення.

Як раніше повідомляла “Новинарня“, про те, що мінська підгрупа домовляється про відведення озброєнь на 2 км від лінії розмежування, стало відомо на початку серпня ц.р.

Читайте також:
У Мінську домовилися про відведення озброєння з трьох районів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна