“Солідарність жива”. Бутусов – про акцію пам’яті загиблих журналістів

 

Юрій Бутусов
журналіст, редактор сайту “Цензор.НЕТ”

(FB)

Відбулася акція на Майдані пам’яті загиблих журналістів, пам’яті Георгія Гонгадзе.

Його загибель у той час вперше об’єднала активну частину українців і привела до перших протестів на захист прав однієї людини. Права людини отримали в Україні конкретний вимір, стали приводом замислитися і двигуном швидких політичних змін.

Саме цей перший протест заради справедливості до однієї людини став початком розвитку в Україні сучасного громадянського суспільства, де цінність людського життя – все-таки головне питання.

Спасибі хлопцям з Інституту масової інформації – принесли сірники, свічки. Багато телеканалів надіслали свої знімальні групи. Журналістів інтернет-видань було не так багато. Але в будь-якому випадку – пам’ять жива. А це найважливіше.

Жива солідарність журналістів, яких через 16 років як і раніше об’єднує повага до загиблого колеги. Тільки сьогодні зрозумів, який величезний історичний шлях пройдено. Багато репортерів були молодші за мене, і вони здивовано запитували: “А ви що, були особисто знайомі з Георгієм?”

З політиків прийшов лише один народний депутат Сергій Лещенко. Хоча все нинішнє покоління політиків на чолі фракцій Ради і на чолі інших гілок влади – це політики, які зробили кар’єру на хвилі перетворень, причиною яких стала трагедія одного журналіста, одного громадянина, чию долю розтоптали однією недбалою розмовою в кабінеті президента…

Читайте також:
День пам’яті Гонгадзе: медіа-організації звернулися до влади з вимогами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна