Україна передала Нідерландам картини, знайдені СБУ

 

Україна передала Нідерландам картини, знайдені після крадіжки в 2005 році. Повідомляє “112 Україна“.

“Є задоволення особисто побачити результат своєї роботи. Я хотів би привітати в першу чергу СБУ, яка після 10-річної крадіжки змогла протягом 10 місяців свого розслідування повернути на батьківщину цю красу. Ми бачимо шедеври голландського живопису, відомого на весь світ мистецтва, які повинні приносити задоволення не окремим злодіям, а всьому людству. Нам приємно брати участь у поверненні цих картин. Я хотів би привітати директора галереї, який зможе дарувати красу відвідувачам світу”, – заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

“Мені приємно бути в цьому посольстві не з трагічною місією покладання квітів пам’яті жертв збитого літака, не з метою співпраці з офісом генпрокурора Голландії в цьому трагічному випадку. Є прекрасна можливість подарувати красу і врятувати світ, яка випадає нечасто, ми будемо з радістю робити і таку частину своєї роботи”, – додав він.

Як повідомили в прес-службі СБУ, під час огляду директор музею Ад Гірдінк та експерт-мистецтвознавець Роналд де Ягер підтвердили автентичність чотирьох картин та подякували СБУ за роботу з повернення творів мистецтва.

Під час експертизи також були присутні співробітники Головного слідчого управління СБ України та представники Генеральної прокуратури. Загалом з музею у Горні у 2005 році було викрадено двадцять чотири картини та сорок срібних стародавностей вартістю майже 10 мільйонів євро.

Як відомо, з музею в місті Горн (Нідерланди) в 2005 році було викрадено двадцять чотири картини і 70 срібних старожитностей вартістю майже 10 мільйонів євро.

У липні 2015 р. на сайті музею з’явилася інформація, що двоє людей, які представилися учасниками українського добровольчого батальйону, поінформували голландське посольство в Києві, що вони мають повну колекцію картин, викрадених з музею. Зазначалося, що викрадачі просили викуп за картини в розмірі 50 млн євро. За оцінками експертів, вартість викраденої колекції становить близько 500 тис. євро.

У квітні 2016 р. глава СБУ Василь Грицак повідомив, що п’ять з викрадених картин було виявлено в Україні. Спецоперація тривала чотири місяці. Викрадені картини повернуть музею.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна