Кучма пояснив, чому бойовики і Росія в рамках ТКГ не хочуть створення групи з питань кордону

 

Представники Росії і сепаратистів “ДНР/ЛНР” у Тристоронній контактній групі виступають проти створення ще однієї підгрупи з питання повернення під контроль України ділянки державного кордону з РФ на Донбасі. Про це в коментарі “Інтерфакс-Україна” заявив екс-президент Леонід Кучма, який представляє Україну на переговорах в рамках ТКГ.

“Тому що [Росія і сепаратисти] прекрасно розуміють, якщо кордон буде наш, то вирішується й багато інших проблем. В першу чергу, пов’язані з постачаннями озброєнь [з території РФ]”, – сказав Кучма.

Також він заявив про відсутність домовленості про відведення підрозділів від лінії зіткнення сторін через відсутність компромісу щодо самої лінії розмежування.

“Їм же (главам МЗС ФРН і Франції Франку-Вальтеру Штайнмаєру і Жан-Марку Еро) легше проанонсувати, але ж нам потрібно вирішити це питання. Ми не можемо піти на здачу своїх інтересів. Якщо ми знайдемо якийсь вихід з положення, в документах пропишемо про дотримання лінії від 19 вересня – це вже буде крок”, – сказав Кучма.

Екс-президент нагадав, що є лінія розмежування, яка була погоджена у Мінську 19 вересня 2014 року. “Від цієї лінії потрібно відвести ще на 1 км всі сили і зробити ширшу зону безпеки. Але є одна проблема – за цей час представники “ЛНР/ДНР” відхопили 1500 [кв.] км, і вони пропонують відвести вже за новою лінією зіткнення”, – пояснив він.

За словами Леоніда Кучми, Київ категорично не згоден зі зміною лінії розмежування.

“Ми з цим категорично не згодні і думаємо, як знайти рішення цього питання, адже від вирішення цього питання залежить безпека”, – сказав він.

Як відомо, 14 вересня в Києві глава МЗС Франції Еро заявив, що на наступному тижні має бути підписана угода про розведення військ у трьох пілотних зонах на Донбасі.

Читайте також:
Порошенко оголосив головну вимогу до Росії на Донбасі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна