Геращенко: ФРН і Франція хочуть говорити лише про вибори на Донбасі, а не про українських заручників

 

Ірина Геращенко
перший заступник голови Верховної Ради України, представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з питань урегулювання ситуації на Донбасі

(FB)

Дві з половиною години тривала зустріч (14 вересня) з мамами і дружинами, родинами заручників в ОРДЛО і зниклих безвісти.

Зустрічалися в клубі СБУ. Ми спілкуємося з ними щомісяця (а телефоном – щодня). Розповідаю про новини, про переговори. Вирішуємо певні соціально-побутові проблеми, в тому числі законодавчі. Більше ста людей – жінок, чоловіків, які щодня чекають інформацію про своїх хлопців…

Сьогодні родини заручників і зниклих безвісти розповіли, що вийшли з акціями під посольства Німеччини та Франції, країн-учасниць “нормандського формату”, з вимогою докласти всіх зусиль для звільнення хлопців, з вимогою тиснути на РФ і бойовиків, аби було розблоковано питання звільнення заручників.

Я повністю поділяю позицію родичів заручників, що гуманітарний аспект має стати ключовим для “нормандського формату”, що ніякий політичний блок неможливо розглядати без вирішення питання звільнення заручників і допуску міжнародних гуманітарних місій на окуповані території, зокрема Міжнародного комітету Червоного Хреста, зокрема для пошуку зниклих безвісти.
Я повністю поділяю позицію мам і дружин, що це неприпустимо, коли звільнення заручників намагаються ув’язати з амністією [бойовиків] і тим самим відтермінувати на невизначений термін, політизувати.

Це ганьба, що звільнення заручників блокується. І хотілось би більш чіткої і активної позиції від ОБСЄ, в тому числі країн “нормандського формату”, для яких питання прав людини, долі людей мають бути ключовими, а не другорядними.

Українська сторона готова до найширших компромісів в питанні звільнення заручників. Ми розглядаємо це питання як виключно гуманітарне, і тут можна досягти прогресу – була б згода іншої сторони.

І добитися цієї згоди можливо, якщо посилиться тиск на Росію, всього світу та представників “нормандського формату”.

Але вони, натомість, говорять виключно про політичний блок, закон про вибори і т.д., відсуваючи на третій план гуманітарний аспект.

Мами розповіли, що до них вийшла посол Франції пані Ізабель Дюмон, з німецького посольства, на жаль, ніхто не вийшов… Вони сподіваються, що черговий передасть дипломатам їх звернення, їх крик душі.

Франція і Німеччина, звичайно, підтримують Україну задля встановлення миру на Донбасі. Але очікуємо більш активної позиції, в першу чергу в тому, що безпекова і гуманітарна складові мінського процесу – є пріоритетними і ключовими.

Якщо чесно – всі зустрічі з мамами дуже важкі, бо ані в мене, ані в СБУ, ані в кого в Україні немає точної відповіді щодо дати звільнення. Маємо разом прискорити цей час, використовуючи всі можливості.

P. S. Зараз у списку зниклих безвісти – 500 осіб (цивільні і військові), серед заручників – 112 (кілька днів тому в полон по необережності потрапило кілька силовиків, які поїхали провідати родичів на окупованих територіях і там їх просто здали в так звані “МГБ”, чи як вони там називаються….). Ось така остання інформація і статистика.

Читайте також:
Глави МЗС Німеччини і Франції погодили в Києві “режим тиші” на Донбасі з 15 вересня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна