ФСБшники намагалися завербувати українського волонтера

 

У Луганській області СБУ викрила спробу спецслужб Російської Федерації схилити волонтера України до негласного співробітництва. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

“Активіст волонтерського руху, який мешкає в одному з прикордонних районів Луганщини, поїхав до Росії в особистих справах. Під час перетину державного кордону у пункті пропуску “Ровеньки” (Білгородська область РФ) його затримали російські прикордонники. Без будь-яких пояснень вони направили чоловіка у т. зв. “відстійник”, де йому довелося чекати майже дві години. Потім чоловік у цивільному одязі, який представився співробітником ФСБ РФ, перевів його до спеціально обладнаного приміщення, що нагадувало тюремну камеру”, – сказано в повідомленні.

Як зазначається, офіцер ФСБ був обізнаний щодо волонтерської діяльності затриманого. Він спробував морально зламати українця та примусити погодитись на негласне співробітництво з російською спецслужбою.

Спочатку переконував його в істинності сепаратистських “ідеалів”, потім став психологічно тиснути, погрожувати ув’язненням та закриттям йому та його родині в’їзду до Росії. “Коли вас почнуть бомбити, тікати вам буде нікуди”, – тиснув росіянин.

“Аби позбутися настирливого ФСБшника, чоловік зробив вигляд, що погодився на його пропозиції. А повернувшись до України, одразу ж зв’язався зі співробітниками СБУ та повідомив про спробу вербування російськими спецслужбами”, – йдеться в повідомленні.

В Службі безпеки зазначили, що подібні випадки не є поодинокими. Спецслужби суміжної держави намагаються використовувати наших співгромадян у розвідувальних цілях, не зупиняючись перед застосуванням насильницьких методів впливу.

Згідно зі ст. 111 Кримінального кодексу України, державна зрада карається позбавленням волі строком до 15 років. Разом з тим, громадянин України, який не вчинив на виконання злочинного завдання іноземної спецслужби жодних дій і добровільно заявив органам державної влади про свій зв’язок з ними та про отримане завдання, звільняється від кримінальної відповідальності.

Читайте також:
СБУ розкрила спробу ФСБ завербувати українського дипломата в Москві

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна