У Сирії почалося перемир’я, домовлене між Росією та США

 

У Сирії із заходом сонця офіційно набув чинності режим припинення бойових дій, про який домовилися Сполучені Штати Америки і Росія та до якого приєдналася частина конфліктуючих сил у самій Сирії.

Зокрема, командування урядових збройних сил Сирії оголосило про введення “режиму тиші” на всій території країни на сім днів. Про йдеться в комюніке, переданому урядової телестанцією “Сурія”.

Вказується, що вогонь урядових військ припинено з 19:00 у понеділок, 12 вересня.

Перемир’я в Сирії було погоджено 9 вересня в ході переговорів у Женеві між представниками США й Росії Джоном Керрі й Сергієм Лавровим. Сирійський уряд схвалив план мирного врегулювання, запропонований Вашингтоном і Москвою.
Сирійські прозахідні повстанці висловили зауваження до умов перемир’я, але пообіцяли їх виконувати.

Мирний план передусім накладає на режим президента Сирії Башара Асада зобов’язання не здійснювати польоти бойової авіації в Сирії і не завдавати ударів по позиціях опозиції, а також створення демілітаризованої зони навколо Алеппо. Виконання плану, уточнив Керрі, залежить і від Дамаска, і від сирійської опозиції.

Як повідомляє “Радіо Свобода”, у разі, якщо цей режим протримається тиждень, США і Росія мають почати скоординовані повітряні удари проти екстремістських угруповань, яких перемир’я не стосується. Йдеться в першу чергу про угруповання “Ісламська держава”, а також про угруповання “Джабгат Фатах аш-Шам” (його іноді називають його старою назвою “Джабгат ан-Нусра”). Воно є запеклим супротивником і “Ісламської держави”, і режиму президента Сирії Башара аль-Асада та воює на обох фронтах пліч-о-пліч з іншими силами сирійської опозиції і повстанців, але через його джихадистську ідеологію визнане терористичним.

Урядові сили Сирії, вірні урядові Асада, заявили, що протягом тижня будуть дотримуватися “режиму тиші”, але залишають за собою право на відповідь у разі порушень.

Більшість повстанських груп теж дали знати, що мають намір дотриматися перемир’я. Значним винятком стало повстанське об’єднання “Ахрар аш-Шам”, що об’єднує досить радикальні ісламські групи і визнане терористичним у Сирії й Росії, але не вважається терористичним у США.

Внаслідок громадянської війни в Сирії, що триває від весни 2011 року, за оцінками ООН, загинуло понад чверть мільйона людей, понад 11 мільйонів стали вимушеними переселенцями чи біженцями.

Читайте також:
У Сирії знищено ще один російський вертоліт

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна