Порошенко закликав послів G7 та ЄС не визнавати російські вибори через Крим

 

Президент Петро Порошенко провів зустріч із послами країн “Великої сімки” та Євросоюзу, на якій закликав не визнавати легітимність виборів до російської Держдуми в окупованому Криму.

Як повідомила прес-служба глави держави, Порошенко закликав не визнавати легітимність парламентських виборів РФ, які Москва намагається провести в окупованому Криму та Севастополі – тобто на українській території, що перебуває в тимчасовій окупації.

Також Петро Порошенко висловив вдячність столицям країн G7 та ЄС за послідовну підтримку, зокрема і фінансову, у забезпеченні проведення складних, але необхідних для України та її європейського майбутнього реформ.

Глава держави вкотре підтвердив, що “Україна залишається рішучим прихильником політико-дипломатичного врегулювання ситуації на Донбасі”. Він зазначив, що на нинішньому етапі головні зусилля мають бути спрямовані на забезпечення виконання російською стороною безпекової частини Мінських домовленостей.

“Санкційний тиск на Москву демонструє свою ефективність і має зберігатися до повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності нашої держави”, – підкреслив президент.

Також Петро Порошенко наголосив на важливості збереження політики невизнання незаконної анексії Криму, де катастрофічно погіршується ситуація з правами людини, включно з каральною медициною радянського зразка.

Окремо сторони обговорили питання якнайшвидшого звільнення заручників та політичних в’язнів, які незаконно утримуються в РФ і на окупованих територіях.

У зустрічі взяли участь посли Канади Роман Ващук, Японії – Шігекі Сумі, Франції – Ізабель Дюмон, Великої Британії – Джудіт Гоф, США – Марі Йованович, Німеччини – Ернст Райхель, Італії – Давіде Ла Чечіліа та новий посол ЄС Х’юг Мінгареллі.

Як відомо, 18 вересня мають відбутися вибори до Держдуми РФ. Виборча кампанія триває і на території Криму, окупованого Росією навесні 2014 року. Росія заявила про намір традиційно відкрити виборчі дільниці для громадян РФ також у своїх диппредставництвах у Києві, Львові, Одесі та Харкові.

8 вересня Верховна Рада ухвалила постанову, закликавши парламенти іноземних держав, парламентські асамблеї та міжнародні організації утриматися від участі у спостереженні за ходом незаконних парламентських виборів в окупованому Росією Криму, а також за жодних обставин не визнавати їхні результати.

10 вересня президент Петро Порошенко доручив міністру закордонних справ Павлу Клімкіну повідомити владу РФ про неможливість проведення виборів до Держдуми на території України.
Міністерство закордонних справ заявило, що у зв’язку з цим проведення виборів у приміщеннях дипломатичних і консульських представництв Росії можливе виключно після відмови від проведення виборів на окупованих територіях України, а також після виключення зі списків кандидатів у депутати від російських партій, включених до регіональних груп, які охоплюють тимчасово окуповані території України.

У Росії такий підхід назвали деструктивним для двосторонніх відносин.

Читайте про колізію із забороною Києвом російських виборів в Україні
у великому матеріалі Новинарні:
ЗА КРИМ ВІДПОВІСТЕ!
Що приховує заборона росіянам голосувати на думських виборах в Україні

Наступна Держдума Росії буде нелегітимною через вибори в Криму, – експерт

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна