Узбекистан очолив найбільш проросійський кандидат

 

Тимчасово виконуючим обов’язки президента Узбекистану призначений прем’єр-міністр Шавкат Мірзійоєв. Таке рішення ухвалено 8 вересня на спільному засіданні законодавчої палати і сенату Олій Мажлісу (верхня і нижня палати парламенту Республіки Узбекистан).

58-річний Мірзійоєв очолюватиме країну до позачергових виборів, які відбудуться за три місяці.

Раніше повідомлялося, що в разі, якщо президент Іслам Карімов не зможе виконувати свої обов’язки, за конституцією посада перейде до голови сенату – Нігматілли Юлдашева.

Однак “технічного” посадовця Юлдашева не розглядали як реального кандидата в наступники Карімова. Говорили про суперництво між Мірзійоєвим, дочкою покійного президента Лолою та ставлеником спецслужб Іноятовим.

Як відомо, Іслам Карімов помер наприкінці серпня – чи то 2 вересня, як було офіційно повідомлено.

Шавката Мірзійоєва після перших вістей про смерть Карімова називали найбільш імовірним кандидатом на пост нового глави Узбекистану. Він очолював уряд країни з 2003 року завдяки близькості до президентської сім’ї і найбільш впливовій після президента людині у владі – голові Служби національної безпеки Узбекистану Рустаму Іноятову.

До призначення прем’єр-міністром Мірзійоєв керував спочатку Джизакською (1996-1999), а потім Самаркандською областю (2001-2003). На посаді прем’єра курирував сільське господарство і розвиток регіонів.

Як зазначали оглядачі, Шавкат Мірзійоєв відомий особистою відданістю Карімову, вважається прихильником компромісу, поміркованим, але водночас найбільш проросійським політиком серед усіх претендентів на подальше керування Узбекистаном.

При цьому, за передбаченнями деяких аналітиків, на посаді глави держави Мірзійоєв продовжить збалансований між Заходом і Росією курс, обраний Карімовим, як у внутрішній, так і в зовнішній політиці, та навряд чи поверне Узбекистан в ОДКБ (очолювану Росією Організацію договору про колективну безпеку).

Відомо також, що Шавкат Мірзіяєв – далекий родич російського олігарха Алішера Усманова.

Читайте також:
“Сфери впливу”. Росія пробачила Узбекистану борг $900 млн.

26,5 років Карімова та інші “найтриваліші” президенти екс-СРСР. ІНФОГРАФІКА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна