Координатор ОБСЄ зустрівся з матерями й дружинами українських полонених. ТКГ говоритиме про них 21 вересня

 

Координатор ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу Тоні Фріш у четвер, 7 вересня, в Києві зустрівся з членами родин українських заручників, яких утримують у тюрмах на окупованих територіях. Про це повідомила в соцмережі учасниця гуманітарної підгрупи, перша заступниця голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

“Під час зустрічі мами і дружини змогли почути інформацію з перших вуст про роботу групи та спільні зусилля в питанні звільнення заручників, а також доступу до них міжнародних гуманітарних організацій та медиків. Також Тоні Фріш поспілкувався з хлопцями, що пережили полон”, – розповіла Геращенко.

Вона зазначила, що представник ОБСЄ Тоні Фріш влітку перебував на окупованих територіях Донбасу, де мав подібні зустрічі з родинами тих, кого затримано за порушення законів України і хто зараз перебуває у слідчих ізоляторах в Україні.

Ірина Геращенко також розповіла, що на переговорах Тристоронньої контактної групи у Мінську цього тижня за ініціативою української сторони було прийнято рішення про те, що питання звільнення заручників, в тому числі відсутність їх контактів із родинами (неможливість телефонних дзвінків чи листування) буде обговорюватися як спеціальне і пріоритетне питання на наступних переговорах ТКГ в Мінську 21 вересня.

“Мені видається важливим, щоб усі учасники Мінського процесу 21 вересня прозвітували, що зроблено цього року в питанні звільнення заручників і як реально розблокувати цей процес, щоб родини по обидві сторони лінії зіткнення змогли, нарешті, возз’єднатися”, – зазначила Геращенко.

Вона повторила, що в питанні звільнення заручників українська сторона “готова до найширших компромісів і розглядає це питання як виключно гуманітарне, де потрібно уникати політизації і шантажу”.

Читайте також:
Кількість заручників на Донбасі зросла до 115, – Геращенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна