Якби у 2014-му наша армія була така, як зараз, “зелені чоловічки” не сунулися б у Крим, – Порошенко

 

Українська армія наразі досягла високого рівня забезпечення й мотивації і здатна захистити країну від російської агресії. Про це заявив президент Петро Порошенко, виступаючи зі щорічним посланням на відкритті чергової сесії Верховної Ради 6 вересня.

“Якби у 2014 році наша армія була в такому стані, як зараз, то «зелені чоловічки» не сунулися б в Крим, і на Донбасі так само не було б російських військ”, – переконаний глава держави.

“Тоді добровольці відбивалися від ворога голими руками. Не було бронетехніки, не було зброї, не був захищений наш повітряний простір. І, наголошую, тепер усе інакше. Нехай тільки сунуться”, – сказав президент.

Він зізнався, що “був просто приголомшений, коли дізнався від Генеральної прокуратури, в яких масштабах у попередні роки бездарно і за безцінь розпродавалися зброя й військова техніка”.

За словами Порошенка, якщо раніше уряди виділяли на потреби армії менше 1% ВВП,  то зараз виділяється 3%. Він визнав, що треба більше, але “поки що це неможливо”.

“Звичайно, армія не розкошує, але морально й матеріально вмотивована. Так, поки що без різносолів, але нагодована; так, не от кутюр, але вдягнена в сучасну форму. Хай не за останнім трендом військово-технічної моди, але озброєна й підготовлена до захисту країни”, – зауважив Порошенко.

Читайте також:
“Як з голлівудських бойовиків”. Міноборони подало фотопрезентацію нової форми ЗСУ

При цьому він зазначив, що без допомоги волонтерів і досі не обійтися:

“Військове навантаження зараз на бюджет і соціальну сферу і так критично велике. Тому армія все ще потребує громадянської допомоги, громадянської підтримки і держава вдячна кожному, чия приватна громадянська ініціатива зміцнює нашу боєздатність”.

“Наші війська тримають оборону супроти агресора, який за всіма можливими видами ресурсів значно перевищує ті ресурси, якими володіємо ми. Не в рази, а на порядки перевищує. І він нічого не може зробити”, – сказав президент.

Він також запевнив, що всі видатки на армію будуть жорстко контролюватися. І розповів про найближчі плани з модернізації сектору оборони та безпеки:

“У війська вже постачається не лише відремонтована і модернізована, а й сучасна нова техніка. Минулого року було прийнято на озброєння близько 20 нових видів зброї та військової техніки. Поточного року Міноборони прийме ще більше двадцяти”.

І це, нагадав Порошенко, “лише початок” військово-технічної модернізації ЗСУ.

Глава держави розповів, що в програмі імпортозаміщення й забезпечення державного оборонного замовлення задіяно понад 100 приватних підприємств.

І назвав “серйозним каменем спотикання в цьому питанні” досі не ухвалений Верховною Радою закон про спецконфіскацію, який мав би стати важливим джерелом фінансування оборонного замовлення в поточному році.

Окрім того, зараз в Україну постачається військове обладнання з понад 60 країн світу. Минулого року обсяг таких постачань склав 1,3 мільярда доларів, повідомив президент.

За його словами, наразі виконується понад 40 імпортних контрактів на поставку в ЗСУ різних засобів оборони на загальну суму 1,5 мільярда доларів.

“Я наголошую: ми з вами високо цінуємо підтримку з боку наших західних партнерів. Але в цілому зрозуміло, що в обороні Україна має спиратися сама на себе — на власну армію, на власний ВПК. Як колись було гасло: «свій до свого по своє»”, – додав Порошенко.

“Як Верховний Головнокомандувач, я впроваджую курс на професіоналізацію українського війська”, – вкотре заявив глава держави, нагадавши, що армія вже на 75% складається з контрактників.

“Ця складова буде й надалі збільшуватися, і це потребуватиме подальшого удосконалення структури та збільшення розмірів грошового забезпечення військовослужбовців”, – додав президент.

Він також зазначив, що питання наступних черг мобілізації залежить від дій Росії.

“Особисто я не хотів би ні мобілізації, ні воєнного стану. Я бачу зовсім інший план для нашої країни. Але чи буде нова хвиля часткової мобілізації або, не дай Бог, повна мобілізація? Остаточна відповідь на це запитання залежить від Москви”, – наголосив Порошенко.

“Наш кордон із Росією — найдовший в Європі: лише суходолом 2 тисячі кілометрів. Наголошую, що Росія постійно нарощує військову присутність в першу чергу на нашому кордоні. А у складі угруповання російсько-терористичних військ на Донбасі — майже 38,5 тисячі осіб, понад 600 танків і 1250 бойових бронемашин, 750 одиниць артилерійських систем, більше 300 реактивних систем залпового вогню“, – зазначив президент.

Окрім того, він зауважив, що припинення прямих наступальних дій російських військ і, відповідно, відсутність нових хвиль мобілізації – це позитивний наслідок, в тому числі, й Мінських домовленостей. Попри те, що “в їх реалізації ми не бачимо такого прогресу, якого хотілося б”.

Читайте також:
Порошенко: Вступ до НАТО – стратегічна мета України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна