На саміті G-20 Україні вдалось досягнути очікуваних результатів, – Єлісєєв

 

Попри те, що Україна фізично не була присутня на саміті G-20, вдалося досягти очікуваних результатів. Про це повідомив заступник глави адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв, повідомляє прес-служба президента.

“Це велике досягнення президента України, української дипломатії, бо саме перед Самітом, а ми знали що буде винесено питання по Україні, ми провели досить інтенсивну дипломатичну артпідготовку для того, щоб це питання було обговорено і обговорювалося у потрібному для нас руслі”, – зазначив Єлісєєв.

За словами дипломата, глава держави провів інтенсивні консультації з низкою лідерів країн G 20. Зокрема, телефонні конференції з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президентом Франції Франсуа Олландом, були контакти з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, віце-президентом США Джоном Байденом, прем’єр-міністром Великобританії Терезою Мей, Президентом Європейської ради Дональдом Туском.

“Крім того, безпосередньо перед Самітом за дорученням Петра Порошенка спеціальний посланник президента відвідав Берлін. Відбулися результативні переговори у тристоронньому форматі з німцями та французами, де було узгоджено спільну лінію, де ми (Україна) виклали наше бачення того, які питання необхідно порушити. Більше того – ми передали списки тих полонених, які зараз утримуються як на Донбасі, так і є політичними заручниками у Росії”, – повідомив заступник глави адміністрації Президента.

На переконання Єлісєєва, саме завдяки проведеній роботі державі вдалося отримати очікуваних результатів. “Ми досягли головної мети – за нашої спиною ніякі питання щодо України не вирішувалися, без нашої згоди. По-друге – дуже важливо, що все ж так, як неодноразово і заявляв Президент України – ми повернулися до Нормандського формату на рівні лідерів. Про це свідчить нещодавня заява президента Путіна про те, що він погодився вийти на Нормандський формат на рівні лідерів”, – констатував він.

“Ми вітаємо ці результати і вдячні нашим партнерам – Сполученим Штатам, Канцлеру Німеччини, Президенту Франції за ту підтримку, яку ми отримали”, – додав заступник глави АПУ.

Водночас він зазначив, що робота у Нормандському форматі ніколи не припинялася.

Єлісєєв також повідомив, що найближчим часом відбудеться телефонна конференція у тристоронньому форматі: Президента України, Канцлера Німеччини та Президента Франції, під час якої буде обговорено наслідки домовленостей, їх результати і “напрацьовано спільну позицію на найближчу перспективу”.

Єлісєєв не виключив, що місцем проведення заходу може стати Берлін. “Принаймні, таку пропозицію під час однієї з телефонних конференцій висувала канцлер Німеччини. Тож ми ведемо підготовку”, – резюмував заступник глави АПУ.

Крім того він повідомив, що Україна має намір на зустрічі Тристоронньої контактної групи у Мінську 7 вересня ініціювати розгляд питання надання незворотного та всеохоплюючого характеру режиму припинення вогню на Донбасі, який було оголошено з 1 вересня.

Читайте також:
Обама і Путін поспілкувалися віч-на-віч та обговорили Україну і Сирію

Олланд і Меркель обговорили з Путіним ситуацію в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна