На саміті G20 у Китаї обговорюють і питання України

 

У китайському місті Ханчжоу 4-5 вересня відбувається саміт країн “Великої двадцятки”. Світові лідери вже провели низку двосторонніх зустрічей.

За планом, що на полях G20 обговорюють і ситуацію в Україні. Канцлер ФРН Ангела Меркель раніше заявляла, що на зібранні лідерів двадцяти найпотужніших економік світу хоче порушити питання виконання Мінських угод.

“Українське питання” вже було порушене зокрема на переговорах президента США Барака Обами з новим прем’єр-міністром Великої Британії Терезою Мей.

США і Велика Британія і надалі протистоятимуть російській агресії в Україні, заявив Обама.

“Велика Британія підтвердила зобов’язання щодо трансатлантичної архітектури безпеки. Ми союзники і бачимо світ однаково. Ми продовжимо протистояти російській агресії в Україні, продовжимо протистояти кіберзагрозам, боротися з терористичними мережами і вживати заходів щодо знищення “Ісламської держави”, — заявив президент США на спільній прес-конференції з Мей.

Також Тереза Мей у Ханчжоу провела зустріч із президентом РФ Володимиром Путіним.

Велика Британія сподівається на відкритий діалог з Росією, хоча між двома країнами існують серйозні розбіжності, заявила вона в переговорах у кулуарах саміту G20.

“У той час як я визнаю, що є певні розбіжності між нами, є кілька складних і серйозних проблемних областей і питань для обговорення, але сподіваюся, що ми зможемо мати відверту і відкриту взаємодію і діалог”, – сказала Мей.

Путін, очевидно маючи на увазі рішення Лондона залишити Європейський Союз, заявив, що “всі розуміють, що ви і ваша команда стикаєтесь з серйозними проблемами”.

“Ми бажаємо вам успіху і сподіваємося, що нам вдасться вивести наші двосторонні відносини на більш високий рівень, ніж вони є сьогодні”, – цитує президента РФ Reuters.

У Ханчожу президент США Барак Обама зустрівся з главою КНР Сі Цзіньпінем і назвав двосторонні переговори “надзвичайно продуктивними”.

Путін і Меркель провели окремі зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Канцлерка ФРН обговорювала з турецьким лідером двосторонні відносини країн, а також міграційна угода Туреччини з ЄС.

Крім того, відомо, що окремі двосторонні переговори з Путіним 5 вересня проведуть Меркель та президент Франції Франсуа Олланд.

Як відомо, напередодні саміту Париж і Берлін домовилися порушити на саміті в Китаї тему мирного процесу в Україні. При цьому Путін відмовився від переговорів у “нормандському форматі”, використавши як аргумент інспіровані ФСБ “диверсії” в Криму.

Читайте також:
Меркель і Олланд підписали заяву з приводу миру на Донбасі

Росія заблокувала переговори в “нормандському форматі” на саміті G20
через “теракти в Криму”

Основною темою саміту G20 у Ханчжоу є будівництво інноваційної, здорової, взаємозалежної та інклюзивної світової економіки.

Членами “Великої двадцятки” є Австралія, Аргентина, Бразилія, Велика Британія, Індія, Індонезія, Італія, Канада, Китай, Корея, Мексика, Німеччина, ПАР, Росія, Саудівська Аравія, США, Туреччина, Франція, Японія і Європейський Союз.
Постійними учасниками зустрічей G20 є МВФ, Європейський центробанк і Світовий банк.

На країни “Великої двадцятки” припадає понад 85% світового ВВП. У них живе понад 60% населення світу, причому 66% бідного населення також припадає на ці країни.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна