Стартувала громадська онлайн-система для викриття корупції держчиновників на основі їх е-декларацій

 

ГО “Громадський люстраційний комітет” запускає чергову онлайн-систему для викривання корупції на основі електронних декларацій держчиновників.

“Ми всі знаємо, що основну роботу у боротьбі з корупцією проводить саме громадянське суспільство.
Наш проект дозволяє всім охочим брати активну участь у розслідуванні корупційних правопорушень. Сподіваємось, що разом ми швидко навчимося перевіряти інформацію про декларантів у відкритих державних реєстрах та виявляти корупціонерів”, – зазначено на сайті ГО “ГЛК”.

“Це онлайн-форма повідомлення про невідповідності в деклараціях, яка крім того, що дозволяє швидко і просто повідомляти нам про будь-які факти, зафіксовані під час перевірки декларацій, містить інформаційні матеріали, які ми розробили для того, щоб кожен громадянин України міг перевірити декларації посадовців”, – повідомила Олександра Дрік, голова ради ГО “Громадський люстраційний комітет”, на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

“Тепер у наших руках закон і інформація. […] Ми будемо вимагати, щоб ці зловживання не були проігноровані і [інформація] потрапляла в НАБУ і в суд”, – додав Єгор Соболєв, голова Комітету Верховної Ради України з питань запобігання й протидії корупції.

Форма складається з декількох блоків, із вказівками, куди вносити інформацію. У самій формі вмонтовані посилання на реєстри, за якими можна перевірити інформацію із декларації – для того, щоб скарга одразу містила докази виявлених невідповідностей.

Форма включає також інформацію про особу, яка надсилає повідомлення – для того, щоб активісти мали зворотній зв’язок із громадянами, і, наприклад, змогу залучити їх до проведення журналістського розслідування за цим кейсом.

Дивіться на сайті >>>> http://lku.org.ua/declaration

Перевірка декларацій чиновників - Громадський люстраційний комітет_

Сама система супроводжується чотирма інфографіками про те, як працювати з ключовими відкритими реєстрами – нерухомості, автомобілів, землі і юридичних осіб.

Також вони містять рекомендації, на що корисно звертати увагу під час перевірки декларації. Ці матеріали розробляли разом із журналістами і тестували з активістами у регіонах.

“Майнова перевірка – це найцікавіший етап для журналістів-розслідувачів, і ця онлайн-форма може багато в чому допомогти”, – зазначила журналіст-розслідувач Марія Землянська, яка також брала участь у роботі над інфографіками.

За її словами, основна проблема – що у відкритих реєстрах чиновники часто не записують власне майно на своє ім’я, і через реєстр неможливо перевірити, чим вони реально володіють.

“Важливо, щоб не лише спеціалізовані громадські організації, але й кожен небайдужий українець фіксував інформацію, де живе чиновник, на якому авто він їздить, – зазначила Землянська. – Великі бази даних про чиновників, які володіють незареєстрованим майном, були створені саме завдяки такій активності”.

“Нагадаю, засудження чиновника до кримінальної відповідальності відкриває перед державою можливість спеціальної конфіскації, у тому числі за неспроможність пояснити походження майна”, – зауважив Єгор Соболєв.

Активісти зазначили, що з початком роботи Верховної Ради очікують спроб блокування електронної системи декларування і антикорупційного законодавства в цілому.
Найбільша загроза – це подання 48 депутатів до Конституційного Суду, яким вони вимагають визнати неконституційними положення про кримінальну відповідальність за приховування інформації, про декларування майна родичів, доступ НАЗК до реєстрів тощо.

“Ручний” Конституційний Суд може в будь-який момент прийняти рішення про неконституційність цих положень. А це означає, що електронне декларування на законодавчому рівні буде назавжди скасовано”, – підкреслила Олександра Дрік.

Друга загроза – що незаконні доходи амністують через “нульову декларацію”. “У ній декларується все, що було отримане неважливо яким шляхом, без вимог пояснення. Ця інформація потрапляє до Державної фіскальної служби, там засекречується і, в результаті, ми не маємо до неї доступу і чиновника неможливо притягнути до відповідальності, – пояснила громадська діячка. – Зареєстрованого законопроекту ще немає, але це один із варіантів розвитку подій”.

Читайте також:
ЄС назвав запуск е-декларування “великим кроком”, але спонукає вирішити технічні проблеми

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна