У Польщі обіцяють оприлюднити докази причетності Кремля до катастрофи літака з президентом Качинським

 

У Польщі незабаром оприлюднять раніше невідомі матеріали щодо катастрофи президентського літака під Смоленськом 2010 року, в якій загинула ціла низка державних і громадських діячів на чолі з президентом Лехом Качинським.

Про це заявив міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич, інформує Польське радіо.

В інтерв’ю газеті Rzeczpospolita Мацеревич повідомив, що йдеться про нові записи розмов екіпажу загиблого Ту-154М.

За словами міністра, будуть представлені докази того, що “метою дій російських диспетчерів і влади в Москві була катастрофа літака з президентом Качинським і цілою делегацією на борту”.

“Ми маємо зараз справжні докази, в тому числі ті, які приховувала комісія Міллера (попередня комісія з розслідування Смоленської катастрофи. – “Н”). Ми маємо жахливі подробиці зізнань членів цієї комісії”, – заявив Мацеревич.

Матеріали, що стосуються катастрофи під Смоленськом, будуть оприлюднені в жовтні цього року, пообіцяв міністр.

У катастрофі Ту-154, що сталася 10 квітня 2010 року біля військового аеродрому під Смоленськом, загинуло 96 осіб: президент Польщі Лех Качинський з дружиною, керівники всіх родів військ, начальник генерального штабу, представники Сейму і Сенату, канцелярії президента, останній президент Польщі у вигнанні Ришард Качоровський, представники вищого військового командування, політичних партій, громадські та релігійні діячі.

Після приходу до влади партії “Право і справедливість”, яку очолює брат загиблого президента Ярослав Качинський, уряд Польщі 4 лютого 2016 року поновив розслідування Смоленської катастрофи.

Міністр Мацеревич тоді заявив, що екс-прем’єр Дональд Туск, який нині є головою Євросоюзу, “повинен постати перед державним трибуналом” за те, що його уряд фальсифікував результати попереднього розслідування.

До перемоги “ПіС” на парламентських виборах Мацеревич очолював парламентську слідчу комісію, яка протягом п’яти років працювала над розслідуванням авіакатастрофи під Смоленськом.

У доповіді комісії, оприлюдненій 11 квітня 2015 року, наведено спільні висновки польських, європейських та американських фахівців, згідно з якими авіалайнер Качинського було заміновано відразу в трьох місцях.
На їхню думку, вибухівка здетонувала під час свідомо помилкової посадки борту, яку зумисне влаштували диспетчери російського військового аеродрому “Північний”.

Російське слідство поклало головну відповідальність за катастрофу на польських пілотів, які нібито перебували “під тиском” з боку свого керівництва і вирішили не летіти на запасний аеродром попри погані погодні умови.

У звіті, представленому 29 липня 2012 року урядом Туска, однією з причин трагедії названо також те, що літак занадто пізно став заходити на друге коло. При цьому наголошується, що освітлення на аеродромі в Смоленську було незадовільним, а диспетчер давав неправильні команди.

Читайте також:
Польща вшановує пам’ять жертв Смоленської катастрофи і вимагає від Росії правди

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна