Генпрокурор за підсумками експертизи розставив акценти про загиблих і винних в Іловайській трагедії

 

Під Іловайськом в серпні 2014 року загинули 366 українських військовослужбовців, 429 отримали поранення, близько 300 потрапили в полон. Такими є офіційні цифри, встановлені експертизою, заявив на засіданні Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони генпрокурор Юрій Луценко.

“Слідство оперує цифрою 366 убитими та 429 поранених і 300 полонених. Ці висновки базуються на судово-медичних, імунологічних і генетичних експертиз а також показаннями свідків”, – сказав генеральний прокурор.

Луценко наголосив, що за кожною з цих цифр стоїть експертний і юридичний висновок.

“Всі інші дані не підтверджуються… Якщо в когось є інші прізвища – потрібно звернутися до слідства, і в разі встановлення правдивості ця цифра може змінюватися”, – зазначив генпрокурор, відповідаючи на закиди присутньої на засіданні депутатки Надії Савченко.

Звітуючи про результати розслідування кримінального провадження за фактом військової агресії проти України з боку російської влади, генпрокурор зазначив, що матеріали справи містять 800 томів, і майже половина з них під грифом “таємно” і “цілком таємно”. За два роки було опитано близько 1500 постраждалих і 2000 свідків.

Читайте також:
ГПУ завершила унікальну експертизу Іловайської трагедії

ГПУ оголосила підозру 18 високопоставленим росіянам через війну на Сході.
ПРОСЛУШКА ЗАТУЛІНА І ГЛАЗЬЄВА

Звертаючись до журналістів, Юрій Луценко наголосив, що головною причиною Іловайської трагедії стала пряма збройна агресія Росії проти України.

У той час переговори з російською стороною вів начальник Генштабу Віктор Муженко, але російська армія вчинила “віроломно”, розстрілявши наданий бійцям ЗС України “зелений коридор”, заявив генпрокурор.

“Контакти між українською і російською стороною відбувалися. І їх проводив начальник Генштабу Муженко в присутності свідків, а також заступник генерального штабу РФ генерал-полковник Богдановський”, – сказав він.

Луценко зазначив, що це не варто розглядати як “виключну ситуацію”.

“Така можливість діалогу передбачена Женевськими угодами. Як історичний приклад можу послатися на аналогічні дії керівництва ізраїльскої і єгипетської армії під час війни на Синайському півострові, де оточена єгипетська армія запросила “зелені коридори” і отримала їх від керівництва ізраїльської армії”, – сказав очільник ГПУ.

“Віроломність [російської армії полягає] у тому, що нанесені українські розпізнавальні знаки на техніку, віроломність у тому, що дані гарантії на вихід, а людей розстрілюють впритул, є юридичною констатацію, яка ляже в основу міжнародного рішення суду”, – наголосив Луценко.

За його словами, про відповідальність військового керівництва України теж ідеться, але потрібно “правильно розуміти послідовність”.

“Бойового наказу на відступ [з Іловайського котла] – реального, письмового чи усного – слідством не зафіксовано”, – визнав Луценко на засіданні, яке транслював канал “112 Україна”.

Читайте також:
Муженко про Іловайськ: Готовий відповідати, але судді хто?

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна